Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.716

Bydliště dlužníka v exekuci bez nájemní smlouvy - může exekutor navštívit toto místo a zabavit tam věci, vybavení, mobiliář?

Odesláno: 
Otevřeno 1138 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
matka má 3 exekuce (bohužel sem neměl zdání o tomhle) a přirozeně se na všechny z toho důchodu který dostává nedostane (pobírá něco málo přes 6800 Kč, neb už ji jednu exekuci strhávají v hodnotě 300 Kč měsíčně - musí ji zůstat to existenční minimum), celkem tedy má důchod 7100 Kč, takže ti další musí asi čekat až se splatí ta jedna, jenže vím jak to s exekutory chodí a mamka se bojí, že ji příjdou do bytu.
"Problém" je v tom, že maminka už má 2014-2016 trvalé bydliště na městském úřadě a bydlí u souseda "na dobré slovo" a nemá, kromě oblečení, žádný majetek, tak se ptá jestli můžou exekutoři přijít do bytu toho souseda a začít zabavovat jeho majetek, když kromě toho souseda tam nikdo není přihlášený (maminka není uvedena nikde jinde kromě toho úřadu).
Ty exekuce jsou staršího data a ještě vedeny na původní adresu na které už není přes dva roky přihlášena a "bydlí" jen u toho souseda ve stejném baráku. Jde o to, že lidi v baráku přirozeně ví, kde maminka "bydlí", který byt patří tomu sousedovi tak ji sousedí "napráší" když tam příjde exekutor a zeptá se na maminku a budou se domnívat, že tam má nějaký majetek (přitom nic nemá).
Takže má otázka zní: Má právo exekutor zabavit něco v bytě toho souseda, ke kterému nemá oficiálně maminka žádný vztah, má trvalé bydliště na úřadě již dva roky a druhá otázka: Může exekutor v něčem uhánět i mě, v občance mám adresu na kterou byla vydána exekuce, protože sem tam bydlel s mamikou, ale bydlím úplně někde jinde už přes dva roky na jiné adrese a matka se u mě nezdržuje? mam jen v občance trvalou adresu na místo kde byla nařízena exekuce k vůli poště, ale bydlím v podnájmu u svého kamaráda který nemá už vůbec nic společného s mou matkou? Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, asi Vás moje odpověď nepotěší, neboť exekutor může jít kamkoli, kde se dozví, že se povinný zdržuje a že zde má tedy majetek, o čemž se exekutor domnívá, že tomu tak je. Exekutor tedy může přijít i do bytu souseda a zabavovat zde i jeho věci. Pokud by se tak stalo, bude nutné, aby soused v případě, že budou zabaveny jeho věci, podal v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a doložit své vlastnické právo k těmto věcem, a to pokud možno úředně ověřenými kopiemi smluv, faktur, dodacích a záručních listů. Navíc tento návrh musí být podán do 30 dní ode dne, kdy se majitel věcí o jejich zabavení dozví a tuto lhůtu nelze prominout. Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bylo by nutné do 30 dní podat na exekutora vylučovací žalobu dle ust. § 267 občanského soudního řádu. Jen uvádím, že ani povinnému nemůže být zabaveno vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu.
K Vašemu druhému dotazu uvádím, že exekutor by na Vás neměl tlačit, neboť Vy nejste povinný, ale pouze syn povinné. Pokud však chcete mít stoprocentní jistotu, bude nejlepší co nejdříve změnit adresu trvalého pobytu.