Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.495

Dva způsoby srážek v exekuci - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 847 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na účet byla mi soudem určena exekuce na plat s tím, že následovně kontaktoval exekutor o zabavení majetku ve stejné věci. Ze mzdy se mi normálně daná částka ztrhává ale exekutor to nezaznamenal a byl pověřen k těmto dalším krokům s tím že se s nim mám domluvit příští týden (tj. ve druhé polovině listopadu 2016). Pro mě to tedy znamená že se mi jednak částka ztrhává a jednak mám platit i exekutorovi, což je ve finále dvojnásobek. Vůbec tomu nerozumím.
Má tedy ze zákona právo na to právo? Jak k tomu mám přistoupit? od zaměstnavale jsem si vyžádala všechny údaje ohledně srážek ze mzdy, pověřený exekutor řekl že hledat a zjišťovat nic nebude.
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, musím konstatovat, že z textu Vašeho dotazu moc moudrá nejsem, resp. přesně nevím jak jej interpretovat. Buď to může být tak, že máte dvě exekuce, jednu od soudu a druhou od exekutora a jak soud tak exekutor provádí exekucí a jak soud tak exekutor chce exekuci provádět srážkami ze mzdy. V tomto případě by se v závislosti na výši Vašeho příjmu nejprve uspokojovala exekuce u toho, kdo zaměstnavateli jako první doručil exekuční příkaz k provádění srážek ze mzdy, a pokud by výše srážek stačila pro uspokojení obou exekucí tak by se uspokojovaly obě exekuce. Soud může exekuci provádět pouze způsobem či způsoby provedení exekuce jaké určí povinný. V případě exekuce prováděné exekutorem však exekutor může provádět exekuci všemi způsoby provedení exekuce.
Druhou možností je to, že máte jednu exekuci, ale exekutor doručil zaměstnavateli příkaz k provádění exekuce na Vaši mzdu celkem dvakrát, v tomto případě stačí když zaměstnavatel bude exekutorovi zasílat pouze jednu srážku ze mzdy.