Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.549

Insolvenční správce nezajistil zabezpečení domu před dražbou - kdo je vinen a odpovědný za škodu?

Odesláno: 
Otevřeno 853 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
měl bych dotaz týkající se insolvenčního správce u osobního bankrotu.
Insolvenční správce prodává můj dům, než ho prodal stala se v něm pojistná událost. Pojišťovna vše uhradila na účet insolvenčního správce. Ovšem dům zůstal nezabezpečen, volně přístupný a nyní jsem zjistil, že je totálně rozkradený, včetně topení, vybavení, kotle, dveří, atd.
Kdo za to nese odpovědnost? Pojišťovna to asi hradit nebude, když je dům otevřený a přístupný. Neměl by správce dbát a starat se, aby majetek neubýval na hodnotě?
A pojištění v době insolvence platím stále já, že?
Děkuji
 
Zdravím Vás, to je sporné, kdo za nemovitost odpovídá, osobně se domnívám, že ten, kdo má do ní přístup a kdo má od této nemovitosti klíče. Píšete o osobním bankrotu, tudíž se domnívám, že Vám bylo schváleno oddlužení buď plněním splátkového kalendáře nebo zpeněžením majetkové podstaty. Při oddlužení plněním splátkového kalendáře byste měl mít přístup do nemovitosti Vy jako dlužník, někteří dlužníci v těchto nemovitostech, které jsou zajištěny např, hypotékou žijí do doby než je tato nemovitost prodána, a mám tedy za to, že oni odpovídají za tuto nemovitost. Je otázkou jak je to v případě zpeněžení majetkové podstaty, tam by záleželo, na tom kdo měl k nemovitosti přístup a dále i na dohodě s insolvenčním správcem.
Pokud by se jednalo o oddlužení plněním splátkového kalendáře pojištění by měl hradit dlužník, u zpeněžení majetkové podstaty nejspíše insolvenční správce.
 
Dobrý den, děkuji za zprávu. Mám splátkový kalendář na malé věci a větší se řeší prodejem nemovitostí. V nemovitosti hořelo, nemá dveře. Klíče od ní nemám a v současné době tam střecho teče. Správkyně získala pojistné plnění od pojišťovny, ale nijak nezabezpečila opravu, nebo zajištění proti dalšímu chátrání a rozkrádání. Když ona má všechny peníze, tak přece nemohu opravovat střechu nebo kupovat dveře já. Děkuji
 
Zdravím Vás, ono velice záleží i na tom, kdo měl klíče od nemovitosti před požárem a po něm, Mám za to, že tato osoba měla zajistit zabezpečení objektu, ale zde uvádím, že konkrétní situaci neznám.
Pokud se jedná o investiční akce typu oprava střechy nebo koupě dveří tak to s Vámi zcela souhlasím, že tyto akce skutečně nemůže zajistit Vy z nezabavitelné částky, ale současně nemůže po insolvenčním správci požadovat, aby střechu opravil on, protože nemovitost není jeho majetkem. Pokud v nemovitosti hořelo, a to bez příčin, ale tato byla např. zapálena, jedná se dle mého názoru o okolnost vyšší moci za kterou nelze nikoho vinit. Je otázkou jak je to s dveřmi, neboť ty jsou potřeba, ale i dveře nejsou zrovna levné a daly by se tedy případně pořídit z pojistného plnění. Mám za to, že byste však měl jako dlužník, který má k majetku dispoziční právo spolu s insolvenčním správce a případně i se zajištěným věřitelem zajistit to, aby tato nemovitost neohrožovala okolí. Popřípadě se můžete obrátit na insolvenční soud, který Vám sdělí svůj názor na tuto situaci.