Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.594

Opakovaná insolvence pro stejný dluh (první insolvence zrušena pro nesplacení 30% dluhu)

Odesláno: 
Otevřeno 1435 x
1 odpověď
 
Jako manželům nám schválili insolvenci. Manžel zemřel, insolvenci zrušili pro nedosáhnutí 30% platby. Teď se na mne hrnou exekutoři? jsem v koncích? Jak mam postupovat? Mám nárok ještě jednou na insolvenci?
 
Zdravím Vás, to se bohužel skutečně může stát. Nyní jste zřejme v konkursu, tedy pokud k úmrtí manžela došlo po zjištění úpadku.
Pokud by k úmrtí manžela došlo před úpadkem, tak byste mohla vzít insolvenční návrh zpět a insolvenční řízení by bylo zastaveno. Po právní moci rozhodnutí o zastavení insolvence by se poté opět obnovily exekuce.
Pokud jste v konkursu, tak na Vás exekutoři nemůžou, to by mohli až po právní moci usnesení o ukončení konkursu.
Pokud se tak stalo, tak i Vy sama můžete jít opět do oddlužení, ale s tím, že Vy sama jste ze svých příjmů schopna uhradit alespoň 30% Vašich závazků + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč měsíčně. Pokud na to nemáte, bude nutné si příjmy navýšit formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu. Pokud nemáte nikoho kdo by Vám pomohl, bude nutné vyčkat na schválení novely insolvenčního zákona, která uvažuje o zrušení 30% zákonné hranice pro oddlužení, ale zde záleží, zda a v jaké podobě bude tato novela schválena.
Dalším řešením je zkusit podat návrhy na zastavení jednotlivých exekucí, a to dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. Do návrhu (návrhů) na zastavení exekuce je nutné popsat Vaši osobní a majetkovou situaci a rovněž i doložit Vaše příjmy např, za poslední rok, s tím, že není naděje na zlepšení situace a že máte za to, že s ohledem na to, že máte více exekucí, což je nutné doložit kopiemi exekučních příkazů od jiných exekutorů se domníváte, že průběh exekuce ukazuje, že z Vašich příjmů nebude možné uhradit ani náklady exekuce a není zde naděje na zlepšení situace, tedy máte za to, že ve Vašem případě je splněn zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu.