Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.783

Minimální cena nemovitosti v exekuční dražbě - je to 25%?

Odesláno: 
Otevřeno 968 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Moje matka se před mnoha lety hluboce zadlužila (celkový dluh patrně přesahuje 500.000 Kč), a proto byla nařízena exekuce na její majetek. Do exekuce mimo jiné šla i ½ staré chalupy, kterou na půl vlastní s mým otcem. Pro otce je tato chalupa velice cenná, jelikož má v blízkosti svoji rodinu, a proto by matčinu polovinu rád vykoupil. Bohužel však je požadovaná cena moc vysoká. Otec je v důchodu a částkou 130.000 Kč, jež exekutor za ½ chalupy chce, ani zdaleka nedisponuje.
První dražba byla nařízena v roce 2013, avšak nikdo se nepřihlásil, a proto byla dražba opakována v roce následujícím, kdy požadovaná minimální cena klesla na výše uvedených 130.000 Kč (50% stanovené odhadní ceny 1/2 nemovitosti).
Ani do druhého kola exekuce se nikdo nepřihlásil a od té doby se nic nového nestalo.
Rád bych se zeptal, jak exekuční řízení probíhá dále, pokud není o majetek zájem? Jsem právní laik, avšak četl jsem, že novela exekučního zákona přinesla novum v podobě posunutí minimální hranice pro dražbu nemovitosti na úrovni 25% odhadované ceny, je tomu tak? A v případě, že ano, kdo rozhoduje o tom, zda se nemovitost za těchto podmínek bude dražit?
Mockrát děkuji a jsem s pozdravem,
 
Zdravím Vás, možná bych zkusila jednat přímo s exekutorem, a to i proto, že se polovina chalupy nevydražila ani v druhém kole dražby a Vašemu otci jako spoluvlastníku svědčí předkupní právo. Navíc mám za to, že při třetím pokusu by mělo být nejnižší podání ve třetím dražebním jednání činí 40 % výsledné ceny, ve čtvrtém 30 % a v pátém dražebním jednání 25 % výsledné ceny. Nepodaří-li se nemovitost prodat ani poté, soud řízení zastaví. (§ 336 m odst. 3 občanského soudního řádu - zákon 99/1963 Sb.). Takže je možné, se zeptat exekutora na stav řízení a mám za to, že máte výrazně lepší pozici pro jednání s exekutorem o koupi polovinu podílu chalupy povinné (Vaší matky) přímo od exekutora.