Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.601

Dlužník v insolvenci - jak může věřitel získat 70% (zbytek dluhu po oddlužení) od dlužníka v insolvenci, osobním bankrotu, oddlužení?

Odesláno: 
Otevřeno 738 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem věřitel a dlužník mě chce uvést v seznamu věřitelů a vyhlásit osobní bankrot. Pokud bude soudem toto schváleno měl bych dostat min.
30% dlužné částky do 5 let. Zbytek dluhu mu bude prominut (při splnění všech podmínek) Je následně zbylých 70 % dluhu pro mě navždy ztraceno?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, předně se jako věřitel musíte do insolvenčního řízení dlužníka přihlásit. Proto Vám doporučuji sledovat webové stránky http://www.justice.cz a v oddílu insolvenční rejstřík si vyhledat přímo konkrétního dlužníka. Přihláška pohledávky se provádí na speciálním formuláři, který je rovněž k dispozici na výše uvedených webových stránkách. Nebo můžete navštívit advokáta a vzít si s sebou veškeré podklady k pohledávce a on tuto pohledávku za Vás do insolvenčního řízení na dlužníka přihlásí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz.
K druhému dotazu uvádím, že věřitel by měl při oddlužení za 60 měsíců dostat od dlužníka minimálně 30% své nezajištěné pohledávky. Tato hranice je minimální, což znamená, že věřitelé mohou obdržet od 30 - 100% přihlášené pohledávky. Je pravdou, že pokud dlužník splní podmínky oddlužení, bude soudem osvobozen od placení pohledávek před úpadkem, takže poté by již měl věřitel skutečně smůlu a tuto pohledávku by poté (po osvobození dlužníka od placení pohledávek) skutečně nemohl po dlužníku vymáhat.