Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.368

Kam podat návrh na exekuci pokud mám soudní rozhodnutí o dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 1121 x
1 odpověď
 
09/2015 jsem půjčila kamarádce 200.000 Kč s tím, že vrátí do 2 měsíců. Po delším upomínání poslala dlužní úpis na další 3 měsíce, 05/2016 poslala jen 15.000 Kč a dál nic. Podaná žaloba k soudu Praha - východ a 21.10. nabylo rozhodnutí o zaplacení 185.000 + 9550 Kč soudní výlohy, od té doby po týdnu volá a slibuje a nic. Zvažuji návrh na exekuci, kam podat návrh na exekuci?
Moc Vám děkuji za odpověď.
Právní otázky jsou pro mne velký problém. Ještě jsem se dodatečně dověděla že proti ní již byla vedena exekuce ale prý je pozastevena a má mít ohledně exekuce soud, nevím zda je to pravda. Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde máte dvě možnosti, buď se obrátíte na advokátní kancelář, která Vás bude zastupovat při podání návrhu exekuce na majetek povinného a rovněž bude i komunikovat s exekutorem a budete to mít sice dražší, ale bez další práce a starostí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo se přímo obrátíte na exekutora, a to nejlépe v blízkosti bydliště a dohodnete se s ním na podmínkách provedení exekuce, kdy exekutoři rovněž poskytují i právní pomoc se sepsáním návrhu na nařízení exekuce na majetek povinného, nebo návrh na nařízení exekuce sepíšete sama a budete jej bez předchozí dohody s exekutorem směřovat na nějaký exekutorský úřad dle Vaší volby. Seznam exekutorů je obsažen na stránkách http://www.ekcr.cz, kde si můžete i vybrat, který exekutor by měl exekuci provést. Lepší je vždy exekutora předem kontaktovat.
Pokud budete chtít návrh na nařízení exekuce podat sama, můžete tak učinit. Mám za to, že i zde v rubrice vzory by mohl být vzor návrhu na nařízení exekuce. K návrhu na nařízení exekuce je třeba přiložit úředně ověřenou kopii exekučního titulu s doložkou právní moci a vykonatelnosti, vše řádně popsat (že byl vydán exekuční titul, který nabyl právní moci a vykonatelnosti a dále i to kolik Vám povinný dosud uhradil a kdy a rovněž i vyčíslení dluhu). Vše je třeba doložit listinami a rovněž je nutné prohlásit, že jinde nevedete pro vymožení stejné pohledávky za stejným povinným exekuci ani výkon rozhodnutí a že žádáte, aby byl provedením exekuce pověřen konkrétní soudní exekutor, jehož jméno příjmení a sídlo Exekutorského úřadu je nutné do návrhu na nařízení exekuce rovněž uvést a následně tento návrhu na nařízení exekuce ve dvojím vyhotovení zaslat exekutorovi, který má exekuci vykonat.
Jen dodávám, že pokud povinná v současné době nemá majetek nebo jiné exekuce bylo by vhodné chvíli počkat, zda se majetková situace povinné nezmění, neboť zde hrozí, že by s ohledem na dřívější exekuce na majetek povinné nemuselo být nic vymoženo a tato exekuce by mohla být zastavena z důvodu nemajetnosti povinné.
Jen dodávám, že máte dost času, neboť právo vymáhat pohledávku exekucí se promlčuje za 10 let pro právní moci exekučního titulu. Dále dodávám, že je rovněž vhodné sledovat i insolvenční rejstřík, a to proto, abyste zjistila, zda si Vaše budoucí povinná podala návrh na povolení oddlužení - tedy insolvenční návrh. To zjistíte na stránkách http://www.justice.cz. Pokud by tomu tak bylo, bylo by nutné podat v zákonné lhůtě přihlášku pohledávky do insolvence.