Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.736

Soudní vymáhání dluhu po skončení insolvence - regres po primárním dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 1223 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
01/2016 jsme s bývalým manželem mimosoudně uzavřeli dohodu o vypořádání společného jmění manželů SJM. Hlavní položkou byl byt ve společném vlastnictví zatížený hypotékou. Soudně bylo stanoveno, že byt připadá společně se závazkem doplacení hypotečního úvěru manželovi.
Bohužel mě nenechal ze závazku hypotéky vypsat, já spoléhala na vyjádření soudu, vzhledem ke dluhům z manželství jsem byla nucena na sebe podat insolvenci, kde jsem týden před zahájením soudu o insolvenci zjistila, že se mezi věřitele přihlásila právě i hypoteční banka s celým závazkem.
Bohužel mi tedy insolvence byla schválena tedy s tímto závazkem, aby se předešlo bankrotu a musela jsem přislíbit ještě zasílání daru ve výši 2.200 Kč. Platím tedy dluh (i a hlavně, protože banka má 70% ze zabavené částky, kterou mi strhává insolvenční správce) za byt manžela, který je jediným vlastníkem i v katastru nemovitostí ČR. Tam soudní rozhodnutí stačilo.
Bývalý manžel odmítá mi jakékoli finance dávat, mám teda jedinou možnost to po něm soudně vymáhat po skončení insolvence. A já bych se chtěla zeptat, jaké kroky musím udělat, aby nedošlo k promlčení dluhu a zaplacenou část abych od něj opravdu poté dostala.
Velice děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, tato otázka by měla být směrována spíše na kolegy, kteří se zde zabývají občanským právem, protože zde bude nutné sepsání uznání dluhu v němž je nutné přesně popsat i specifika Vašeho případu, tedy i nemožnost vymáhat dluh v rámci insolvence, i když mám za to, že jste-li Vy jako žalobce tak by soudní řízení přerušováno být nemělo, neboť se domáháte svých práv, resp. peněz, které na úhradu dluhu z hypotéky vynaložíte na místo manžela. Proto by zřejmě nebyla od věci porada s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz, nebo by Vám mohl poradit i Váš insolvenční správce, neboť mnoho insolvenčních správců jsou právě advokáti. Pokud je Váš insolvenční správce Mgr. nebo JUDr. poraďte se tedy nejdříve s ním.