Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.309

Dražba nemovitosti dlužníka vyvolaná nebankovní společností - mohou to udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 907 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
měl bych několik dotazů v souvislosti s podle mého názoru,, lichvářským,, přístupem vymahačů dluhu. Předem děkuji za odpověď a pomoc!

1) 28.11.2016 vysílali na televizi NOVA, že mají být postiženy lichvářské nebankovní společnosti, které účtovaly neskutečně vysoké úroky a sankce svým dlužníkům. Mohu se po 1.12. 2016, kdy by tento zákon vejít v platnost domáhat i já svých peněz, o které jsem díky těmto lichvářským nebankovním společnostem přišla v letech 2014 a 2015? ! ?

2) Za jakých okolností se dá žádat o osobní bankrot? I poté co bylo vše lichvářům vyplaceno?

3) Věřitel, který půjčil peníze na vyplacení lichvářů si zaúčtoval o 250.000 Kč více, než měl dostat, neboť mu byly peníze vyplaceny o dva měsíce později, než je měl dostat. Toto zpoždění ovšem bylo zapříčiněno nebankovní společností, která nám tohoto člověka doporučila. Jejich pracovnice, která to měla na starost odjela na tři měsíce do zahraničí a o nic se nestarala, nekomunikovala… její vinou narostly sankce na 250.000 Kč. Je možné tyto peníze vymáhat zpět?

4) Co mě nejvíc zajímá - nebankovní společnost vyhlásila dražbu na dům, aniž by proběhl jakýkoliv soud se společností. Právník tvrdil, že zástavou domu si vyčerpali právní možnosti a přesto to udělali. Ovšem figuruje tam podpis přímé vykonatelnosti, kterou moje známá společnosti podepsala!!! Ná základě toho se totiž potom rozjel celý mega problém s půjčením peněz od věřitele na vyplacení lichvářů a to byl ještě větší problém!

5) Jaký je podle vás ideální postup? Nejdříve se s nebankovními společnostmi soudit, nebo je nejdřív vyplatit a pak se soudit?
 
Zdravím Vás, nový zákon o spotřebitelském úvěru jsem dosud nečetla, takže Vám nemohu říci jak to bude v praxi fungovat, jelikož s ohledem na zásadu, že zákon nepůsobí zpětně (lex retro non agit), mám za to, že byste nyní jen ztěží vymáhala peníze, které jste na úrocích přeplatila, Kdyby se však měla podobná situace opakovat v budoucnu a někdo by Vás žaloval, tak byste mohla v rámci procesní obrany uvést, že úroky, které byste měla hradit jsou lichvářské, a že to odporuje spravedlivému uspořádání vztahů mohlo by to uspět.
Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení je možné podat jen pokud máte více věřitelů se závazky, u nichž jste v prodlení s jejích splácením déle než 30 dní a dále musíte být schopna svým nezajištěným věřitelům ze svých příjmů uhradit alespoň 30% jejich nezajištěných závazků + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč insolvenční návrh jednotlivce nebo 98.010,- Kč insolvenční návrh manželů. Insolvenční návrh je nutné opatřit Vašim úředně ověřeným podpisem a jak přílohy je k návrhu je nutné přiložit seznam majetku dlužníka, seznam závazků dlužníka, seznam dlužníků, prohlášení o podnikání a seznam zaměstnanců dlužníka a konečně i listiny dokládající vznik a výši Vašich závazků, např. upomínky, exekuční příkazy, rozhodnutí soudu, . Pokud by se podával společný návrh manželů na povolení oddlužení bylo by nutné přiložit i prohlášení, že pro účely zpeněžení majetekové podstaty je majetek v SJM. Pokud máte za to, že Vám byla způsobena škoda, je možné ji po škůdci vymáhat, ale vznik škody je nutné prokázat a doložit listinami. Mám za to, že je vhodné nejdřív toho, kdo Vám škodu způsobil vyzvat k její úhradě a poté čekat co se bude dít, Bude-li tato výzva bez odezvy je nutné již škodu, a to škodu prokázanou vymáhat soudně. Jen dodávám, že se neobejdete bez pomoci advokáta, což bude něco stát. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. K čtvrtému dotazu uvádím, že pokud majitel nemovitosti podepsal svolení k přímé vykonatelnosti tak dražba nemovitosti bez soudu je v tomto případě zcela v souladu se zákonem, neboť podpisem přímé vykonatelnosti podepisující dává souhlas k exekuci, neboť tato listina sama o sobě je již exekučním titulem, proto není třeba žádného dalšího řízení ani rozhodnutí, Jelikož jsem neviděla žádné listiny tak nemohu přesně říci jaký postup je v tomto případě vhodnější. Pokud byste byla žalována Vy, tak je nutné se nejdříve bránit a až po vydání rozhodnutí platit, pokud proti Vám není vedeno žádné řízení tak je lepší nejdříve platit a následně se soudit, ale toto doporučení berte jako obecné, napsané bez znalosti listin a dalších podrobností k celému případu, proto by bylo nejlepší se obrátit přímo na advokáta, který by Vám poradil a případně Vás i zastupoval po celou dobu řešení těchto kauz.
 
Děkuji za rychlou odpověď a pomoc!
 
Zdravím Vás, za málo. Od toho jsme tady, Kdybyste cokoli potřeboval, můžete se na nás obrátit.