Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.337

Exekuce a bydlení u člena rodiny - jak zabránit exekuci majetku osoby blízké?

Odesláno: 
Otevřeno 874 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v exekuci mi prodali nemovitost, kde máme s manželem a dětmi trvalé bydliště. Tchán nám dovolil nastěhovat se k němu, kde měl prázdné mistnosti.
Jak máme právně ošetřit tchanův majetek v případě, že si k němu přihlásíme trvalé bydliště bydliště neboť s manželem máme ještě nějaké nedořešené exekuce.
Máme si sepsat s tchánem nájemní smlouvu neboť mu stejně platíme za energii, vodu a za bydlení. Nepřijdou exkutoři vzít tchanův majetek?
Děkuji za radu
 
Zdravím Vás, nájemní smlouvu rozhodně sepište a současně je velice vhodné, aby součástí této nájemní smlouvy byl i soupis majetku tchána a Vás. Tuto nájemní smlouvu je poté nutné opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy. Navíc Vašemu tchánovi doporučuji, aby se pokusil dohledat co nejvíce dokladů o tom, že jeho věci jsou skutečně jeho. Těmito doklady jsou zejména smlouvy, dodací a záruční listy, faktury, … a dále by bylo vhodné, aby si tchán u těchto listin rovněž pořídil i jejich úředně ověřené kopie. Mám jen dotaz, uvažovali jste již o oddlužení, mám za to, že je to velice dobrá cesta jak se vyrovnat s dluhy a současně žít v klidu bez strachu z exekutorů. Jen je nutné mít dostatek příjmů na to, abyste byli schopni uspokojit pohledávky Vašich nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30% a současně uhradit i odměnu insolvenčního správce ve výši 98.010,- při společném návrhu manželů. Pokud jste manželé a máte dluhy za trvání manželství, které jsou exekučně vymáhané, tak Vám společný insolvenční návrh mohu jen doporučit, protože kdyby tento návrh podal jen jeden z Vás, exekutoři by tyto pohledávky vymáhali po manželovi, který by insolvenční návrh nepodal.