Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.330

Exekuce na plat, mzdu - hrozí i zabavení věcí dlužníka v bytě kde bydlí?

Odesláno: 
Otevřeno 1043 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem rozvedená a žiji s 16 letým synem, u zaměstnavatele mám exekuci na plat kdy je mi ponechána částka která mi náleží jako minimum 13.000 Kč, zbytek jde na exekuci. Bohužel jsem dostala 2. exekuci byla jsem se zeptat u zaměstnavatele zda mi bude exekuce strhávaná i ta druhá a jaké pak budu mít minimum, že nebude až po té. , kdy bude uhrazena první exekuce. První exekuce vznikla na částku 220.000 Kč, kdy mám splaceno 100.000 Kč a druhá je na 110.000 kč u té není zaplaceno nic. Druhý exekutor mi odstavil účet i přesto, že jsem měla 1 exekuci a po té mi banka účet zrušila, že byl v nepovoleném debetu mínusu. Na neštěstí mám nemocenskou dávka mi chodí šekem jinak nevím jak bych se synem žila. O druhé exekuci jsem se dozvěděla když jsem zjistila že je účet v mínusu mám totiž trvalé bydliště na úřadě.
V bance mi řekli kdo na mě podal exekuci a já tam zatelefonovala řekla jsem že už mám 1 exekuci na plat a oni že účet bude půl roku zablokovaný a že si to prošetří zeptala se mě zda můžu platit splátky, ale já jsem řekla že mám nemocenskou a ještě i jiné splátkové kalendáře, že bych se ozvala - to bylo 10.10.2016 a také jsem nahlásila korespondeční adresu, že je jiná než trvalé bydliště.

20.12.2016 mi přišel dopis od exekutora jen tak hozený do schránky příkaz k úhradě nákladů exekuce kde bylo vše rozepsané a na konci poučení že účastník řízení může podat u exekutora proti příkazu námitky do 8 dnů od doručení atd já to bohužel neudělala, proto že nevím jak dlouho dopis byl ve schránce a na razítko jsem se nepodívala.
10.1.2017 mi přišel další dopis jen tak hozený do schránky poslední výzva před provedením exekuce prodejem movitých věcí že jsem si dle domluvy z 10.10.2016 doposud nesjednala splátkový kalendář je nutné aby jsem uhradila dlužnou částku do 31.1.2017 a že další výzva mi nebude zasílána a exekuce se provede i bez mé přítomnosti.
Chtěla jsem se Vás prosím zeptat když už mám jednu exekuci na plat, zda může takhle exekutor postupovat a může přijít na korespondeční adresu zabavit i s policií věci do bytu.
Já zde nemám věci, které by byly k zabavení ale syn má svůj počítač studuje a potřebuje ho tak aby o něj kvůli mě nepřišel a ještš bych se zeptala zda by mi povolil splátkový kalendář nebo už je pozdě. Mockrát Vám děkuji za Váš čas i odpovědˇ kterou jste věnovali mé otázce.
 
Zdravím Vás, exekutor skutečně smí při volbě způsobů provedení exekuce volit mezi různými způsoby provedení exekuce soudčasně, a tedy i kombinovat srážky ze mzdy či jiného příjmu s exekucí přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Pokud máte více exekucí stejného pořadí, (obě nepřednostní), tak se srážky budou jako první provádět na nepřednostní exekuci první v pořadí a poté na nepřednostní exekuci druhou v pořadí, pokud Vám na druhou exekuci zbude dost peněz, aby tyto srážky mohly být prováděny. Pokud nikoli, bude se ze mzdy hradit pouze první exekuce a druhá bude čekat v pořadí, až bude uhrazena první exekuce, tak poté se bude hradit exekuce druhá.
Pokud máte zablokovaný účet, bude nejlepší jít na pobočku banky, u které máte veden blokovaný účet a požádat v bance v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu o výplatu nezabavitelné částky, která Vám jako povinné náleží. Tato částka ve výši 6.820,- Kč by Vám měla být vyplacena. Vězte však, že pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O této skutečnosti by Vás měl exekutor poučit, Proto máte-li blokovaný účet je nejlepší se zkusit s plátcem příjmu (OSSZ či zaměstnavatelem) dohodnout na výplatě nemocenské či zbytku mzdy v hotovosti nebo složenkou.
I o exekuci prodejem movitých věcí povinného bohužel platí výše řečené, exekutor může takto učinit, i když máte jiné exekuce vymáhané jinými způsoby provedení exekuce. Ohledně počítače uvádím, že zde byste musela exekutorovi doložit buď, že počítač je Vašeho syna, tedy, že záruční či dodací list a faktury k počítači znějí na jméno syna. V tomto případě by počítač zabaven být neměl, a pokud ano, bylo by nutné v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, tedy počítače ze soupisu. Tento návrh by však musel, a to do 30 dní ode dne, kdy se o jeho zabavení dozvěl podat přímo Váš syn a v příloze přiložit právě ony výše uvedené úředně ověřené kopie dokladů, které prokazují to, že počítač patří synovi a nikoli Vám. Pokud by tomu tak nebylo, bylo by nutné prokázat, že syn počítač používá ke studiu, což je možné doložit jednak potvrzením o studiu syna nebo obdobným potvrzením od školy, kterou Váš syn studuje. V tomto případě by byl počítač školní potřebou, kterou nelze v souladu s ust. § 322 odst. 2 písm. c) občanského soudního řádu zabavit. S tím, že pokud by zabaven byl, je to důvodem pro podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm, d) občanského soudního řádu, s tím, že počítač být zabaven neměl, neboť Váš syn jej používá jako školní potřebu, kterou nelze zabavit dle ust. § 322 odst. 1 písm. c) občanského soudního řádu.