Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.371

Postup vymáhání dluhu, škody z trestného činu, trestné činnosti

Odesláno: 
Otevřeno 3994 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015 jsem si na Internetu koupila kočárek od jedné paní. Kočárek mi ale nikdy nedodala a peníze navrátila. Podvedené jsme byly tři. Bylo podáno trestní oznámení a poté proběhl i soud. Paní byla v srpnu 2016 odsouzena, dostala podmínku a bylo ji nařízeno uhrazení dlužných peněz.
V září 2016 nabylo rozhodnutí právní moci. Jenže od té doby je ticho, paní se neozvala ani nemá snahu peníze vrátit či aspoň splácet. Jak postupovat prosím dál? Podat exekuci? Nebo jak z ní peníze dostat?
Moc děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, zde velmi záleží rovněž na tom, jak zní výrok o povinnosti odsouzené k úhradě škody způsobené trestným činem. Pokud zní, aby poškozený dle svých možností uhradil škodu, tak mám za to, že toto rozhodnutí není dle mého názoru exekučním titulem, neboť odsouzená může argumentovat i tak, že náhrada škody nebyla v jejich silách eič možnostech. V tomto případě by tedy bylo možné tuto částku soudně vymáhat, s tím, že máte existencí trestního rozhodnutí ulehčenu důkazní situaci.
Pokud by však tento výrok zněl, že odsouzena je povinna do určité doby nahradit poškozené škodu, kterou jí trestným činem způsobila, tak zde je situace pro Vás mnohem lepší, neboť toto rozhodnutí je exekučním titulem, a po uplynutí lhůty k plnění, je možné podat návrh na majetek povinné (tedy odsouzené), a to k soudnímu exekutorovi, s nímž se na provedení exekuce dohodnete.