Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.262

Peníze zaslané omylem na účet dlužníka - jak požádat věřitele o vrácení peněz které nejsou dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 805 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám poměrně těžkou situaci podal jsem návrh o oddlužení což je v pořádku, vše zatím probíhá dobře, ale mám úvěr v bance a ta udělala to, že mi účet hodila do minusu a veškeré peníze které mi tam přijdou si automaticky strhne. To mi zas tak tolik nevadí aspoň dluh bude menší než bude insolvenční řízení povoleno.
Na účet mi přišli peníze omylem od mého bývalého zaměstnavatele a jeho účetní už mě kontaktovala telefonicky jestli bych peníze vrátil. V bance mi řekli, že to bohužel již nejde.
Jak získat zpět peníze cizího subjektu, který omylem zaslal peníze na můj bankovní účet?
 
Zdravím Vás,
záleží i na znění konkrétní úvěrové smlouvy s bankou. Nicméně mám za to, že pokud je možné prokázat, že Vám byly peníze na účet doručeny omylem a nepatří Vám, tak by je banka vydat měla, protože takto zabavila peníze třetí osoby odlišné od dlužníka (tedy Vás) a tímto způsobem se na úkor majitele těchto peněz bezdůvodně obohatila neboli získala neoprávněný majetkový prospěch. Zde by nebylo od věci obrátit se se všemi podklady na advokáta a po bance vrácení těchto peněz vyžadovat. Kontakty na advokáty naleznete na strákách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.