Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.560

Prodej bytu, domu v insolvenci 2017 - může nemovitost prodat dlužník za běžnou cenu?

Odesláno: 
Otevřeno 990 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Jsme v insolvenci a mám nějaké dotazy

a/ soud nám poslal dopis že věřitelé vyzývá aby do deseti dnů ode dne zveřejnění vyhlášky v insolvenčním rejstříku sdělili, zda jim není znám jakýkoli majetek dlužníka nebo úkony, u kterých by bylo možné uplatnit neplatnost nebo neúčinnost. Pokud se nevyjádří do deseti dnů bude se předpokládat že žádný majetek ani úkony dlužníka nebyly zjištěny. Do desátého dne se nikdo nepřihlásil.
Situace je takováto. Já jsem otci půjčil několik set tisíc na jeho dluhy před dvěma lety asi rok mě nepravidelnými částkami toto splácel. Jenže měl se splácením problémy a po každé to byla jiná částka než jsme se dohodli na začátku. Domluvili jsme se tedy po roce tedy půlka roku 2016 že jako záruku za mé dluhy na mě napíše byt kde nyní bydlíme. Mám k tomu jako důkaz účtenky kde jsem platil jeho tehdejší dluhy a to že jsem vybíral velké částky z banky a že jsem kvůli tomu zrušil stavební spoření. Ale objevili se další jeho dluhy o kterých jsem já vůbec nevěděl ani matka. Od konce roku jsou rozvedeni. A on už nemohl splácet. A je tedy v insolvenci. Insolvenční správce má s ním ted v únoru schůzku kde má ukázat nějaké důkazy že to byla splátka mého dluhu a darovací smlouvu. Co by se tedy stalo pokud by to některý věřitel mohl rozporovat ale ted už po té lhůtě deseti dnů co jim dal soud. Třeba dvacátý den. Může mít i nadále výběr mezi splácením třiceti procent a prodejem nemovitého majetku? Nebo po té lhůtě jelikož se do těch deseti dnů nikdo nepřihlásil už to nemůže napadnout jako neplatné nebo neúčinné co se týká majetku jak jsem psal v první větě co nám poslal v psaní soud?

b) všiml jsem si že od prosince 2016 platí nový zákon, který má umožnit pokud chtějí věřitelé rozprodat nemovitost že povinný má lhůtu na to si to prodat sám za normální cenu. Prý 6 měsíců. Je to pravda?
Má věřitel povinnost dát povinnému možnost prodat svoji nemovitost za normální cenu, aby zaplatil dluhy, nebo je to jen na dobré vůli věřitelů?

Velmi děkuji
 
Zdravím Vás, dle mého názoru je to tak, že pokud se věřitelé neozvali je to jen polovina úspěchu. Protože neučínnost převodu nemovitosti může namítnout i insolvenční správce a poté by ohledně této věci tento spor rozhodl soud. Z tohoto důvodu chtěl insolvenční správce vidět listiny k tomuto převodu a záleží na otci jaké vysvětlení správci podá a jak to správce pojme. Proto uvádím, že účtenky o platbě otcových dluhů si ponechejte a v žádném případě je nevyhazujte, mohou se Vám velice hodit.
O tomto zákoně zatím nic nevím, což nemusí nutné znamenat, že tato novela neplatí, ale to co vím, je to, že pokud by měl dlužník v průběhu insolvenčního řízení "tzv. kupce", který by nabídl slušnou cenu a na nabídku insolvenčního správce by nikdo nereagoval, lze požádat soud o souhlas s prodejem mimo dražbu či i o souhlas s výjimkou ze zákazu nabytí majetku osobami blízkými dlužíku, s tím, že tyto žádosti musí být řádně zdůvodněny.