Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.203

Možnost zaplcení exekuce do 30 dnů - exekutor si dávno peníze strhl z účtu a platu, mzdy

Odesláno: 
Otevřeno 1130 x
7 odpovědí
 
Dne 2.1.2017 mi byla obstavena částka 22.000 Kč na bankovním účtu. 2.2.2017 mi byl doručen stoh papírů od soudního exekutora: Výzva k úhradě před exekucí, Platební rozkaz, Exekuční návrh, Vyrozumění o zahájení exekuce, tři Exekuční příkazy - na bankovní účet, na plat a na penzijní spoření. V bance jsem zjistil, že i na spoření je tato částka blokována. 8.2.2017 mi po obdržení této dokumentace mi stejná částka byla stržena z výplaty. Upozorňuji, že stržená částka počítá s plnou náhradou exekutorovi, přičemž na výzvě k úhradě se píše, že zaplatím-li do 30 dnů, náleží mu pouze polovina. Momentálně jsem tedy v této exekuci za +/- 68000 a pořád bych měl ještě částku přijít zaplatit na Exekutorský úřad. Jak to, že všechny tyto písemnosti, na kterých jsou v hlavičkách data vyhotovení v rozmezí měsíců, přišla najednou? Některá mají i různé doby pro podání odvolání nebo odporu. Co nyní brání tomu, aby exekutorovi odešly veškeré blokované prostředky, tedy trojnásobek dlužné částky? Proč, když mám 30 dní na zaplacení, je mi blokováno 44000 Kč a 22000 Kč už sebráno? Proč trvalo 9,5 roku od platebního rozkazu, než byla exekuce nařízena a vykonána?
Dá se odvolat na zbytečné průtahy a poškození mé osoby zbytečnými úroky? Jaká je promlčecí doba a od čeho se počítá? Od vzniku pohedávky, předání k vymáhání nebo od soudního rozhodnutí? Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutor má možnost provést exekuci vícero způsoby provedení exekuce současně, což se ve Vašem případě i stalo. Pokud byla daná částka exekučně vymožena, exekuce bude zastavena a případný přeplatek Vám bude vrácen soudním exekutorem. Na poslední dotaz proč se 9,5 roku nic nedělo, Vám sděluji, že je pouze věcí oprávněného, zda do 10 let od právní moci exekučního titulu návrh na nařízení exekuce na majetek povinného podá či nikoli. Promlčecí doba pro právo vymáhat danou pohledávku exekucí je 10 let a počítá se ode dne právní moci exekučního titulu (platebního rozkazu), s tím, že končí dnem podání návrhu na nařízení exekuce. Toto je tedy rozhodnutí oprávněného a není to chyba ani vina exekutora. Mám za to, že danou částku jste mohl zaplatit a k exekuci by nemuselo vůbec dojít. Jen dodávám, že zákonné důvody pro zastavení exekuce jsou upraveny v ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a pokud zjistíte, že na Váš případ, některý z těchto zákonných důvodu dopadá, je možné podat návrh na zastavení exekuce,
 
Těžko zaplatit exekuci o které nevíte… o platebním rozkazu jsem se dozvěděl po více než devíti letech od jeho vydání. Mimoto mi celé řízení přijde zcela účelové a vedené tak, aby pokud možno co nejvíc "vydělalo". Každopádně děkuji za poskytnuté informace.
 
Zdravím Vás, pokud jste si v době vydání platebního rozkazu řádně přebíral poštu a platební rozkaz Vám nebyl doručen, podejte návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je třeba argumentovat tak, že Vám exekuční titul (platební rozkaz) nebyl řádně doručen a nemohl tedy nabýt ani právní moci ani vykonatelnosti. S ohledem na výše uvedené skutečnosti se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul a exekuce na jeho základě neměla být nařízena. Jen je třeba Vaše tvrzení doložit i listinami. Dále uveďte, že jste se o existenci exekučního titulu dozvěděl až od exekutora. S ohledem na výše uvedené skutečnosti je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce upravený v ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu.
 
Děkuji. A jakými listinami mám tvrzení doložit, když vlastně argumentuji tím, že žádné listiny nemám? Je to sice devět let, ale neumím si předsavit, že by mi přišel exekuční příkaz, který bych nezaplatil… nejsem sebevrah.
 
Zdravím Vás, například tím, že Vám bylo doručováno na špatnou adresu, což je nutné doložit, nebo, že jste byl v době doručení platebního rozkazu například hospitalizován, nemocen a nemohl jste si tedy zásilku na poště vyzvednout.
 
My si asi nerozumíme… mě ten platební rozkaz přišel poštou až minulý měsíc. I když je na něm datum 5.12.2008. Všechny ty papíry přišly najednou v jedné obálce 4.2.2017.
 
Zdravím Vás, já Vám rozumím, ale Vy jste nepochopil mě. Mám na mysli, že by Vám měl být platební rozkaz řádně doručen přímo od soudu, který jej vydal a nikoli až exekutorem. Vy musíte prokázat, že Vám platební rozkaz nebyl řádně doručen soudem krátce po jeho vydání, to je důvod pro zastavení exekuce a nic jiného.