Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.436

Srážky na přednostní a nepřednostní pohledávky v exekuci - průběh, postup

Odesláno: 
Otevřeno 3666 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem zaměstnanec se třemi vyživovanými dětmi a vyživovanou manželkou a příjmem cca 24.000 Kč hrubého. Na mzdu mám 6 nepřednostních pohledávek v celkové výši cca 500.000 Kč a jednu přednostní na běžné a zároveň i dlužné výživné na dceru z druhého manželství. Běžné výživné činí 1700 Kč měsíčně a dlužné výživné je cca 140.000 Kč. Tato přednostní pohledávka přišla jako poslední, až po 6 nepřednostních. Jak mají vypadat správné srážky? Kolik má jít na přednostní a kolik na ostatní? A co se stane, když přijde ještě jedna přednostní na syna z prvního manželství na běžné výživné ve výši 3000Kč? Dostane se i na něj, nebo bude nejprve uspokojováno dlužné výživné na dceru?? Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, musíte mi rovněž sdělit výši čisté mzdy, neboť zde záleží i na tom, zda uplatňujete odpočet na děti Vy nebo manželka. Bez údaje o výši čisté mzdy Vám bohužel nemohu odpovědět. Případně si lze orientačně výši srážek ze mzdy vypočítat na webu http://www.vyplata.cz. Jen uvádím, že jako první se budou provádět srážky ze mzdy na přednostní exekuci, poté na nepřednostní exekuci první v pořadí (tu, která by byla zaměstnavateli doručena nejdříve a náledně na ostatní nepřednostní exekuce dle pořadí v jakém byli zaměstnavateli doručeny). Jen dodávám, že Vám vždy musí zbýt tzv. nezabavitelná částka ze mzdy, takže i kdybyste měl ze svého příjmu uhradit například pouze jednu přednostní exekuci a jednu nepřednostní tak uhradíte pouze tyto exekuce a ostatní nepřednostní exekuce budou čekat v pořadí až uhradíte tyto exekuce a následně by se prováděly srážky ze mzdy na ostatní exekuce.
Pokud by byla druhá přednostní exekuce, nejdříve by se sráželo na první přednostní exekuci, následně na druhou přednostní exekuci a poté na nepřednostní exekuce dle jejich pořadí.