Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.038

Výmaz zástavních práv po dražbě a možnost oprávněného zúčastnit se dražby majetku dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 947 x
1 odpověď
 
1. Může se oprávněný zúčastnit dražby?
2. Oprávněný je zároveň obmeškaný z první dražby a měl by zaplatit exekutorovi rozdíl mezi vydraženou cenou v první dražbě a opakované dražbě, přestože výtěžek z dražby po odečtení nákladů a odměny exekutorovi je oprávněného? Dokud nezaplatí rozdíl, nelze udělat rozvrh a vymazat v katastru nemovitostí zástavní práva povinného (zástavní právo z rozhodnutí správního orgánu a zástavní právo exekutorské podle § 69a exekutorského řádu) na námi vydraženém pozemku v opakované dražbě. Je to správný postup? Od opakované dražby uplynulo již více než rok. Správní orgán byl uspokojen po předcházejících dražbách.
 
Zdravím Vás, mám za to, že i oprávněný se může zúčastnit dražby. Je-li však oprávněný vydražitelem v prvním kole dražby a dosud by neuhradil příklep tak by se již tento vydražitel nemohl zúčastnit opakované dražby.
Ano Vámi nastíněný postup je správný, skutečně musí být nejdříve uhrazen rozdíl mezi vydraženou cenou v prvním kole dražby a v druhém kole dražby, neboť na tom vázne jak rozvrhové usnesení tak i výmaz zástavních práv z katastru nemovitostí. Bez toho se skutečně dále nepohnete a je irelevantní, zda byl správní orgán uspokojen či nikoli.