Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.439

Exekuce - plnění úrazového pojištění dítěte, peníze na účet zadluženého rodiče

Odesláno: 
Otevřeno 783 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dnes (27.03.2017) přišel manželovi dopis (exekuční příkaz přikázáním pohledávky u účtu u poskytovatele platebních služeb), kde přikazují poskytovateli platebních služeb, aby od okamžiku, kdy mu bude doručen tento exekuční příkaz, z účtu či účtů dlužníka až do výše 15.674 Kč a exekučních nákladů 500 Kč nevyplácel po celou dobu trvání exekuce peněžní prostředky apod.
Nyní má manžel na svém účtě mínus 16.174 Kč.
Můj dotaz je ohledně mého dítěte (z prvního vztahu), kdy manžel není otec dítěte a na toto dítě jsem uzavřela úrazové pojištění, které platili po celou dobu moji rodiče (tedy babička a dědeček), loni (2016) (2016) v prosinci se dceři stal úraz a já jsem podala plnění na danou pojišťovnu která peníze za úraz poslala v pátek, tudíž by měli na účet manžela (neboť má účet jen on) dorazit zítra (12.06.2017) (28.03.2017). Jedná se o cca 14.000 Kč. Může exekuce vedená proti mému manželovi "šáhnout" na peníze z úrazového pojištění dítěte které není jeho? byť přijdou na účet manžela?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že bohužel ano, neboť banka ani exekutor nebudou zkoumat čí jsou to peníze a za co, ale tyto peníze budou použity na úhradu exekuce a je tedy na Vás či manželovi, abyste se proti tomuto postupu bránili formou návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že tyto peníze nepřišli na účet manžela jako jeho peníze, ale jsou to peníze Vašeho dítěte z titulu pojistného plnění za úraz z úrazového pojištění, což je nutné i doložit konkrétními listinami, například smlouvou o úrazovém pojištění dítěte, sdělením pojišťovny o výplatě pojistného plnění. Pokud toto doložíte mám za to, že by Vám tyto peníze měly být exekutorem vráceny zpět.