Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.182

Exekuce na výživné, alimenty - přednostní srážka z platu, mzdy, výdělku

Odesláno: 
Otevřeno 1346 x
1 odpověď
 
Dobrý den, po rozvodu mi bylo stanové výživné na jedno dítě 2700, -Kč. To jsem zvládal platit současně s exekucemi na mzdu. Nyní matka požádala o zvýšení výživného na 4500, - a soud přijal naši dohodu. Bohužel tuto částku nejsem schopen platit. Soudkyně mi zdělila že si můžu dát srážky ze mzdy na výživné, že tyto srážky jsou přednostní. Bohužel nevím jak toho dosáhnout.
 
Zdravím Vás, pokud máte exekuce na provádění srážek ze mzdy a nemáte exekuci na výživné, tak je sice pravdou, že výživné je přednostní pohledávka, ale pokud není pro pohledávky výživného vedena exekuce, tak zaměstnavatel bude srážky ze mzdy poukazovat na úhradu exekuce, pro kterou byly srážky ze mzdy nařízeny podle exekučního příkazu od soudního exekutora.
Kdyby však byla vedena exekuce i na výživné poté by se přednostně prováděly srážky ze mzdy na exekuci, kterou by se vymáhalo výživné, neboť výživné je přednostní pohledávka.
Jediné co můžete zkusit učinit je to, že se dohodnete se svým zaměstnavatelem na uzavření dohody o srážkách ze mzdy, kdy bude nejdříve uhrazena exekuce a poté by zaměstnavatel odváděl částku ve výši výživného na Vaše dítě dle dohody o srážkách ze mzdy, Pokud by na tuto dohodu Váš zaměstnavatel nepřistoupil, což není jeho povinnost, ale projev dobré vůle jste povinen hradit výživné Vy, a to ze zbytku mzdy, která Vám bude zaměstnavatelem vyplacena a částku výživného poukazovat na účet Vaší bývalé manželky, jedná-li se o výživné pro nezletilé dítě nebo přímo na účet dítěte, pokud je dítě již zletilé.