Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.353

Dědictví v insolvenci, oddlužení, bankrotu - co se stane s dědictvím?

Odesláno: 
Otevřeno 946 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015-2017 máme s manželem oddlužení formou splátkového kalendáře. Manželův otec je těžce nemocný a je možné, že zemře.
V případě dědictví by manžel zdědil mimo jiné i polovinu rodinného domku, druhou polovinu by zdědil jeho bratr. Musel by manžel polovinu domu zpeněžit nebo se nechat vyplatit od bratra, aby použil peníze na mimořádnou splátku v insolvenci? Děkuji. Olga
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom, zda by se dědil majetek nebo dluhy. Pokud by byl majetek vyšší než dluhy, mám za to, že by Váš manžel musel dědictví přijmout. Pokud by však dluhy převyšovaly majetek manžel by mohl dědictví odmítnout a nic by nedědil.
S polovinou rodinného domu je to tak, že by se správně jako majetek získaný dědictvím v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), měl použít jako mimořádný příjem k plnění splátkového kalendáře, tedy tento podíl na domě by měl insolvenční správce zpeněžit. Pokud však řádně plníte splátkový kalendář je možné se se správcem dohodnout i jinak, a to například tak, že podíl manžela na domě by byl vyplacen druhým dědicem a manžel by buď vše nebo část těchto peněz po dohodě s insolvenčním správcem použil jako mimořádný příjem k plnění splátkového kalendáře.