Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.273

Ručení za závazek - jak se vyvázat smlouvu ručitele a dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 980 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Lze se vymanit z ručení za odběr produktu potřebné k provozu restaurace?
Pan G. mne požádal jestli se mu podepíši jako ručitel za odběr. Ano proč ne vypadalo to na dobré podnikání. Po pár letech kdy jsem podnikal (né s panem G) a na tenhle podpis jsem zapomněl jsem se nechal zaměstnat a po zkušební době na mne přišla exekuce a začal platit dluh pana G.
S panem G. jsem v kontaktu a i když se kroutí a neplatí mi dluh má snahu být aspoň v kontaktu. Sám navrhl že bychom sepsali smlouvu (nějakou) která by mne vyvázala z exekuce. Jenže sám pan G. nahlásil osobní bankrot a nemá zaměstnavalele (podniká na IČO), což z mého pohledu byl předem naplánovaný úhybný manévr jak mě obejít a dluh abych nadále splácel
S prosbou jak postupovat a co v dané věci lze dělat se obracím k Vám.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je po Vás již dluh vymáhán jako po ručiteli tak se z Vašeho ručitelského závazku dle mého názoru ani nevyvážete a to tím spíše ne, pokud je tento závazek vymáhán formou exekuce přímo po Vás jako po ručiteli.
Na Vašem místě bych se podívala do insolvenčního rejstříku do kdy je lhůta pro přihlášení pohledávky za dlužníkem (panem G) a jako ručitel dlužníka bych se s touto přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení přihlásila, neboť Vy takto hradíte dluh za dlužníka a máte právo tyto peníze požadovat po dlužníku případně i zpět. Se sepsáním přihlášky pohledávky, která se podává na speciálním formuláři dostupném na stránkách http://www.justice.cz bych se obrátila na advokáta. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora, cz nebo na http://www.cak.cz. K přihlášce ohledávky je však nutné nejen popsat vše jak bylo, ale Vaše tvrzení rovněž doložit listinami, tj, smlouvou, za jejíž splnění jste se zaručil a dále i exekučními příkazy a nařízením exekuce (zde stačí prosté kopie).