Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.266

Splácení exekuce, exekutor nechal odhadnout byt dlužníka a zastavil ho - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 756 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám exekuci která je cca 100.000 Kč. vlastním družstevní podíl, přišli mi tedy domů exekutoři s tím, že buďto mi zastaví družstevní podíl a tím bych přišla o byt nebo budu splácet. Dohodli jsme se teda na měsíční splátce 5000 Kč. Již sem tuto splátku poslala 4x. Tudíž už mám splaceno 20000 Kč.
Mezitím mi domů přijel pán odhadce k vyměření a odhadnutí bytu a dnes (22.05.2017) mi přišel dopis že mi bude byt zastaven. Je to možné? Mají na to právo když poctivě splácím v dohodnutém termínu?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud je dohodnutý splátkový kalendář plněn řádně a včas, peníze jsou v den splatnosti prokazatelně připsány na účet exekutora, tak si myslím, že jednání exekutora je silně nemorální, není však protiprávní.
Protiprávní toto jednání není, neboť exekutor může pohledávku vymáhat vícero způsoby provedení exekuce současně. Pokud to skončí u vyhotovení znaleckého posudku, tak bych v tom takový problém neviděla, se zápisem zástavního práva je to komplikovanější, to už je krok i navenek, kdy exekutor jasně dává najevo, že chce nemovitost zpeněžit, nikoli však, že ji zpeněží. Proto v tomto jednání spatřuji prvky nemorálnosti spočívající v nerespektování toho, že vymáhanou pohledávky umořujete v souladu se splátkovým kalendářem. Zde by bylo řešení danou pohledávku za pomocí rodiny zcela uhradit, ale jak říkám, v tuto chvíli není zřejmé, že se nemovitost bude skutečně dražit. s družstevními podíly je to komplikovanější, hůře se oceňují a je o ně menší zájem, je možné, že je to forma psychického nátlaku, i když já exekutorovi do hlavy nevidím.
Mám za to, že by exekutor mohl ještě několik měsíců vyčkat s kroky směřujícími ke zpeněžení družstevního podílu. Nicméně Vám doporučuji dále hradit sjednané splátky řádné a včas, případně exekuci za pomoci rodiny doplatit.