Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.154

Insolvenční konkurz a hypotéka - co se bude dít?

Odesláno: 
Otevřeno 1391 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
2010 jsme si s dnes (04.06.2017) již bývalým manželem vzali hypotéku na dům.
2011 jsme se rozvedli. Ještě rok pak trvalo, než jsme vypořádali SJM. Dohodli jsme se, že dům zůstane mě a dceři a že já také budu hradit hypotéku, bývalý muž ale i nadále zůstane v hypotéce uveden jako hlavní žadatel, protože ho banka nechtěla vyvázat a já neměla nikoho, kdo by do hypotéky vstoupil místo něj.
V průběhu pár let si bývalý muž nadělal dluhy a já u banky musela vyřídit účet na své jméno, abych mohla splácet.
Bývalý muž je v insolvenčním řízení a já bych se chtěla zeptat, co to znamená pro mne? Mluvila jsem s právníkem banky a ten mi řekl, že pokud budu i nadále splácet, jak splácím, hypotéku nesesplatní, že nemají důvod, ale jak by to bylo v případě konkurzu?
Vím, že tím se z nesplatné pohledávky stává splatná.
A ještě mi bývalý muž řekl, že se budou z insolvence hradit splátky i na tuto hypotéku a po skončení insolvence on na mne tyto splátky může vymáhat, pry mu to řekl jeho insolvenční správce. Můžete mi prosim říci, zda je i toto možné?
Velice děkuji za Váš čas. V.
 
Zdravím Vás, je pravdou, že pokud je bývalý manžel, který je hlavním dlužníkem u hypotéky v insolvenci, ale hypotéka je i nadále řádně splácena Vámi, tak banka jako zajištěný věřitel u hlavního dlužníka skutečně nemusí dát pokyn ke zpeněžení předmětu zajištění tedy domu, který obýváte s dcerou. To však platí u oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Dále rovněž záleží i na tom, zda je hypoteční banka přihlášena do insolvenčního řízení Vašeho bývalého manžela jak zcela zajištěný věřitel nebo jako částečně zajištěný věřitel. Pokud by byla banka přihlášena jako zcela zajištěný věřitel, tak by Váš bývalý manžel ze splátkového kalendáře na splátku hypotéky nedával ani korunu, neboť tento dluh je i dle věřitele banky, zcela kryt nemovitostí. A v tomto případě by po Vás ani bývalý manžel po skončení oddlužení nemohl nic vymáhat, neboť za Vás nic nehradil.
Pokud by se však banka přihlásila jako částečně zajištěný věřitel, tak by bývalý manžel hradil část pohledávky z hypotéky, s tím, že výše pohledávky by byla uvedena ve splátkovém kalendáři na danou hypotéku a poté by tuto část peněz, kterou by za Vás prokazatelně uhradil po Vás vymáhat mohl.
Mám za to, že budete-li hypotéku řádně splácet tak se nemusíte obávat ani případného konkursu, neboť jelikož se jedná o zajištěného věřitele, tak on vždy musí dát insolvenčnímu správci pokyn ke zpeněžení předmětné nemovitosti. Pokud tak neučiní tak by tato pohledávka nebyla v rámci konkursu uspokojena, i když je fakt, že v konkursu je přece jen riziko zpeněžení vyšší.
 
No na insolvenční přihlášce je napsáno toto:
Tato pohledávka je zajištěna jinak něž majetkem, který náleží do majetkové podstaty dlužníka. Pohledávka není zajištěna jiným způsobem
V kolonce pod tim je vepsano číslo zástavní smlouvy.
U kolonky "Majetek tvořící předmět zajištění" není zatrženo ani ano ani ne, jen v rámečku pro popis je napsána moje nemovitost a já jako majitel, takže nevim, zda se banka přihlásila jako z částečně zajiištěný věřitel nebo zcela zajištěný věřitel.
Jak to prosim poznám?
 
Zdravím Vás, prosím napište mi spisovou značku daného insolvenčního řízení a já Vám přesně odpovím. Bude to tak nejlepší, protože zde vždy platí protokol z přezkumného jednání, neboť věřitel může až do přezkumného jednání s přihláškou pohledávky disponovat, tj. vzít ji zpět, změnit zajištěnou či nezajištěnou, .
 
Dobrý den, spisova značka je: KSPL 53 INS 29657/2016
Ja už jsem se lépe podívala a banka se přihlásila jako nezjištěný věřitel.
Včera (05.06.2017) jsem jela zjišťovat, co udělat, abych o dům nepřišla a v bance mi bylo řečeno, že by přicházelo v potaz i vyvázání exmanžela, pokud s tím insolvenční správce bude souhlasit. Ke dluhu by přistoupila moje dcera, která čerstvě dostudovala vysokou školu, jela jsem tedy hned ke správci, mluvila jsem ale jen s jeho asistentem, neboť správce je na dovolené a ten mě dostal úplně do kolen, protože mi řekl, že se může stát i to, že mi dům stejně prodají, protoze jeho převod ve vyrovnání manželů můžou zpochybnit až 5 let zpětně a my jsme vyrovnani a přepis provedli pred 4 lety.
No jsem z toho úplně na pokraji sil.
Ještě budu v pondělí jednat s insolvenčním spravcem, ale už nějak ztrácím naději.
Děkuji moc za Váš čas a odpovědi. V.
 
Zdravím Vás, pan asistent správce má sice pravdu, ale tyto případy, kdy by byla podána žaloba na odporovatelnost jsou spíše výjimečné. Osobně jsem přesvědčena, že nemovitost by se spíše prodávat neměla. Jsem o tom přesvědčena z 95%. Je otázka zda jsou příjmy dcery dostačující na to, aby mohla k závazku přistoupit. Navíc kdyby si dcera chtěla v budoucnu vzít hypotéku na své bydlení, měla by problémy s bankou, neboť by již k jedné hypotéce přistoupila, takže je nutné zvážit všechna pro a proti a případně se i poradit s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.