Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.198

Exekuce - srážky z důchodu a platu, mzdy - kolik Kč?

Odesláno: 
Otevřeno 986 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám několik exekucí jsem poživatelem invalidního důchodu 1. stupně částka kterou pobírám je 4.153 Kč. Vždy mi chodilo z ČSSZ vyrozumění, že srážky jsou neproveditelné. Teď jsem si našel zaměstnání na zkrácený úvazek s příjmem 6.118 Kč čistého. ČSSZ mi 26.6.2017 zaslala vyrozumění, že mi budou prováděny srážky ve výši 1.384 Kč. Zaměstnavatel mi také sdělil, že mi musí provádět srážky. Jedná se o nepřednostní pohledávky.
Ze zdrojů jsem se dověděl že pro rok 2017 je životní minimum 6.154 Kč +1.538 Kč na každou vyživovací osobu v mém případě je to manželka. Bylo mi také sděleno, že se příjmy sčítají.
Jestli teda tyto dva příjmy sečtu dostanu částku 10.270 Kč a podle kalkulačky na internetových stránkách o srážkách by mi mělo být sráženo 859 Kč na exekuce.
Jiné zdroje zase říkají, že se moji plátci v tomto případě je to ČSSZ a zaměstnavatel musí každý samostatně vyjádřit podle příjmu a posoudit jestli srážky budou prováděny nebo ne. Tak opravdu nevím jsem už bezradný tak kolik vůbec bude činit můj měsíční příjem.
Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, má-li povinný více příjmů z nichž lze provádět exekuční srážky, tak se tyto příjmy sčítají. Ve Vašem případě tedy suma příjmů a základ pro výpočet srážek činí 10.227,- Kč, jelikož máte manželku a nepřednostní exekuce, tak by exekuční srážky ve Vašem případě měly činit 844, - Kč a Vám by měla zůstat částka ve výši 9.383,- Kč pro úhradu Vašich potřeb.
Je pravdou, že v tomto případě by se měly Vaši plátci příjmů dohodnout z jakého příjmu budou srážky prováděny, ale Vám by vždy mělo zbýt oněch 9.383,- Kč, tedy pokud bude výše mzdy vždy taková jak uvádíte.