Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.739

Nemovitost z dražby a převod z předhypotéky na hypotéku

Odesláno: 
Otevřeno 576 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně vydraženého bytu a následného převodu předhypotečního úvěru na hypoteční. V srpnu 2016 jsem vydražila byt, finanční poradce mi doporučil banku, připravili se podklady a podepsala jsem předhypoteční a hypoteční úvěr (nemovitost + 1/13 společného pozemku).
Předhypoteční úvěr byl sepsán na rok. V průběhu roku jsem s bankou řešila vložení zástavy. Banka mi řekla, že vložit zástavu nelze, jelikož je původní majitel v katastru nemovitostí stále veden jako majitel.
V únoru 2017 jsem tedy kontaktovala exekutorský úřad, byla mi doporučena kompetentní osoba se kterou jsem tuto situaci přes e-mail řešila. Současně jsem informovala finančního poradce, že mi bylo řečeno, že mě exekutorský úřad kontaktuje až bude probíhat dražba na společný pozemek.
V dubnu 2017 jsem zjišťovala situaci, finanční poradce mi řekl, že není jiná možnost, než vyhrát dražbu na pozemek.
V červnu 2017 mě finanční poradce kontaktoval, že mi banka udělí sankci, jelikož tam nemůže vložit zástavu. Začala jsem tedy situaci řešit s finančním poradcem, kontaktoval exekutorský úřad a z něj přišlo vyjádření, že není jisté, zda společný pozemek schválí exekutor k dražbě, a i kdyby ano, bude to trvat měsíce.
Finanční poradce mi navrhl prodloužení předhypotečního úvěru, ale to přeci není řešení, když ani není jistota, že společný pozemek půjde vydražit. Prosím o návrh řešení, jak v této situaci postupovat.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde Vám bohužel neporadím, neboť nemám možnost nahlédnout do exekučního spisu ani do protokolu o dražbě, kterým Vám byl udělen příklep v dané věci. Dražba nemovitosti je věc jedna a dražba pozemku je věc druhá. Pokud byly draženy jen nemovitosti bez společného pozemku tak je třeba tuto věc řešit spíše s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora, cz nebo na http://www.cak.cz.
Lidé předtím než hodlají nabýt nemovitost v exekuční dražbě by věc měli řešit nejen s bankou, ale rovněž i s advokátem a nemovitost a přilehlé pozemky si nejdříve vyjet z katastru nemovitostí, aby následně nebyli nemile překvapeni jako Vy.
Zde jako ideální, i když dočasné řešení vidím skutečně pouze prodloužení předhypotéky a poté je nutné kontaktovat exekutora, který danou nemovitost vydražil a požádat jej, aby uvalil exekuční zástavní právo i na pozemek o který máte zájem Vy, s tím, že poté bych přímo kontaktovala exekutora buď s přímou nabídkou kupní ceny, nebo počkat na termín dražby a zde tento pozemek vydražit. Dle mého názoru jiné řešení není.