Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.974

Exekuce vystěhováním - kam s movitými věcmi povinného dlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 679 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jako majitel nemovitosti, kterou někdo neoprávněně užívá, se chystám s rozsudkem o vyklizení nemovitosti v ruce požádat exekutory o vyklizení.
a) jak se při "ukládání" movitých věcí někam (nebude asi kam, neb dotyčný je bezdomovec) postupuje, přesněji: v domě jsou věci "moje" a "jeho". Jak exekutor určuje, co má vystěhovat a co ne?
b) pochopila jsem správně, že o fyzickém odvedení povinného exekuce není? Jak ho dostanu z nemovitosti pryč? Mám si přivolat policii a to ho dokáže/má oprávnění vyvést? Je to totiž nebezpečná osoba...
c) měla bych soudu nějak "oznamovat", že povinný se nevystěhoval?
Plánuji si najmout mimosoudního exekutora.
Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, máte-li v ruce rozsudek, který ukládá určité osobě, aby se z nemovitosti vystěhovala a ona tak po právní moci ani vykonatelnosti rozsudku neučiní, můžete podat návrh na nařízení exekuce a požádat exekutora o exekuci vyklizením nemovitosti.
Věci, které jsou Vaše a povinného identifikujete Vy jako oprávněná, neboť Vy víte co je Vaše a co nikoli. Soudu to oznamovat nemusíte, stačí podat návrh na nařízení exekuce a soud se to dozví, neboť je to právě soud, který vydává pověření pro exekutora k provedení exekuce.
Předtím, než se rozhodnete podat návrh na nařízení exekuce bych se ještě obrátila na konkrétního exekutora o jehož pověření provedením exekuce uvažujete, bylo by dobré se s ním sejít a předem si dohodnout podmínky. Exekutor Vám současně odpoví na všechny Vaše dotazy a případně sepíšete i smlouvu o poskytnutí právní pomoci, kde budou uvedeny i další podmínky (platby exekutorovi za provedení exekuce, ...). Seznam exekutorů, včetně kontaktů na ně naleznete na stránkách http://www.ekcr.cz.
Na osobu, která neoprávněně užívá Vaši nemovitost můžete rovněž podat i trestní oznámení pro trestný čin neoprávněné užívání nemovitosti,
 
Děkuji za odpověď. To máte pravdu, že nejlepší bude se před dalšími kroky sejít s exekutorem a domluvit detaily. Asi se sejdu se dvěma různými, abych měla aspoň nějakou představu, zda nabízí to samé- vypověděla jsem advokáty a spolehám na to, že exekutor bude schopen se soudem návrh na exekuci vykomunikovat.
 
Zdravím Vás, vždy je lepší to zkonzultovat s více lidmi, alespoň budete mít přehled a poté si vyberete exekutora, jehož podmínky Vám lépe vyhovují.