Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.219

Vymáhání dluhu na výživném přes epohledavky - zkušenosti, reference, recenze, diskuze, názory

Odesláno: 
Otevřeno 4602 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím, potřebuji poradit. Již od roku 2007 vymáhám po otci mého syna (nejsme manželé) výživné. Do dnešního dne mi dluží 92.000 Kč. Výživné je stanoveno soudem.
S policií toto řešit již nemůžu, protože syn už dospěl a bylo v červnu ukončeno povinné výživné. Teď už se soudím o dlužné výživné.
Tento týden jsem byla opět na soudu (píšu tam 2x ročně) a bylo mi řečeno, že s tím nic nenadělají, protože dlužník pracuje jen občas na dohodu, takže nejsou možné srážky z mzdy. Mám prý se obrátit na exekutora.
Od roku 2014 jsem na epohledávkách, kde mám podepsanou s nimi smlouvu na neurčito. Od roku 2014 nepodali žádný výsledek. Chtěla jsem smlouvu ukončit a zkusit jiného exekutora, ale bylo mi řečeno, že to sice lze, ale musím právníkovi a exekutorovi v epohledávkách zaplatit za jejich dosavadní služby, zhruba to dělá 50.000 Kč.
Sice za celé 4 roky nic nepodnikli, ale přesto musím prý zaplatit. Prosím, je nějaká možnost tuto smlouvu ukončit jiným způsobem než je vyplatit? Vymáhám dluhy, protože nemám peníze a ne abych platila. Jsem bezmocná, můžu jen bezmocně sedět a čekat další roky než se něco pozitivního stane.
Budu Vám moc vděčná za radu.
 
Zdravím Vás, nyní by bylo možné již vymáhat, a to i formou exekuce jen dlužné výživné, neboť vyživovací povinnost k synovi jak uvádíte již zanikla.
Jelikož však výživné vymáháte formou exekuce a peníze nedostáváte, neboť v tom povinný "umí chodit", tzn. , že chvíli pracuje a chvíli ne, popřípadě pracuje za mzdu z níž nelze provádět srážky ze mzdy, tak to není chyba exekutora, neboť prokáže-li exekutor, že činil kroky směřující k vymáhání pohledávky (výživného) nelze mu nepřiznat právo na odměnu za provedenou práci. Vězte, že v praxi to funguje tak, že smlouva s exekutorem a advokátem je smlouva "o úsilí" a nikoli smlouva "o výsledku", neboť i případy, kdy se exekutorovi nepodaří nic vymoci jsou poměrně časté.
Jediné co můžete učinit je se zkusit s exekutorem dohodnout na minimální či nižší odměně, a to s ohledem na Vaši situaci (exekucí se nic nevymohlo a Vám jen vzrostly náklady v souvislosti s náklady exekuce a odměnou exekutora). Mám za to, že více se dělat bohužel nedá.
 
Dobrý den,
děkuji Vám mockrát za odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat, pokud teď po 4 letech neukončím smlouvu a smlouva bude běžet dál se stejným výsledkem, tzn, že exekutor opět po dlužníkovi žádné peníze nevymůže, bude se odměna pro něj dále zvyšovat? Takže když teď po mě chtějí zhruba 50000 jako odměnu, můžou třeba po dalších 2 letech chtít např. 70000? Kdy se může exekutor rozhodnout, že toto nemá smysl a smlouvu ukončí? Může taková smlouva trvat do nekonečna jen proto že je na dobu neurčitou?
Zuzana
 
Zdravím Vás, pokud exekutor činí úkony směřující k vymožení dlužné částky má pochopitelně nárok na odměnu. Těmito úkony jsou zejména lustrace majetkových poměrů povinného, vydávání exekučních příkazů, ...
Pokud exekutor po delší dobu nic nevymůže informuje o této skutečnosti oprávněného, kterému navrhne i to, že by se exekuce mohla zastavit pro nemajetnost povinného, a zde záleží i na stanovisku oprávněného.
Jelikož s exekutorem máte smlouvu, tak tuto smlouvu můžete po dohodě s exekutorem ukončit či vypovědět i Vy sama. Jen je nutné to probrat s exekutorem, neboť on může provádět úkony směřující k provedení exekuce, tak aby věděl, že tak již nemá činit.