Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.604

Povolení oddlužení a deponování mzdy zaměstnavatelem - správný postup zaměstnavatele?

Odesláno: 
Otevřeno 3061 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych požádat o informaci jsem v oddlužení ve fázi, "povoleno oddluženi".
Účetní v zaměstnání začala strhávat a deponovat část mzdy až na nezabavitelné minimum. Dle tvrzení z důvodu insolvence a stavu "povolení oddlužení".
Dle mého tento postup není správný.
Zatím nedošlo k usnesení o způsobu oddlužení a žádné rozhodnutí nebylo zaměstnavateli doručeno. Což může mezi povoleno oddlužení a vydání usnesená trvat i roky.
Mám zato, ze dle IZ má dispoziční právo k majetkové podstatě dlužník až do doby kdy soud rozhodne o způsobu oddlužení, výši splátek a vyrozumí zaměstnavatele.
Nemyslím si že zaměstnavatel může po celou dobu svévolně přistoupit ke srážkám bez rozhodnutí a usnesení a takzv. deponovat mzdu dopředu. V IZ jsem o tomto postupu zmínku nenašel.
Není zde žádný souběh exekuce, jedná se pouze o insl. řízení.
Děkuji za názor
 
Dobrý den,

domnívám se, že postup zaměstnavatele správný není. Pokud by před zahájením insolvenčního řízení byl jakýmkoliv exekutorem vydán exekuční příkaz srážkami ze mzdy, v tomto případě by zaměstnavatel i po povolení oddlužení měl provádět srážky (nepřednostní) a tyto nevyplácet exekutorovi, ale deponovat je.

V případě, že Vaše mzda nebyla před zahájením insolvenčního řízení žádným exekučním příkazem ani výkonem rozhodnutí postižena, zaměstnavatel nemůže provádět srážky (přednostní). Tyto musí provádět až od okamžiku schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře (nikoliv již od okamžiku schválení oddlužení).

Doporučuji kontaktovat Vašeho insolvenčního správce a požádat jej, aby se se zaměstnavatelem spojil a správný postup mu vysvětlil. Každopádně i již provedené srážky ze mzdy Vám bude muset zaměstnavatel vyplatit, jelikož insolvenční správce ke srážkám ze mzdy (i nepřednostním) v období mezi povolením oddlužení a schválením oddlužení plněním splátkového kalendáře nemá dispoziční oprávnění; to náleží Vám.