Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.533

Výpověď životního pojištění exekutorem a zabavení peněz na pojištění

Odesláno: 
Otevřeno 1832 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
15.08.2017 jsem obdržel od své pojišťovny, u které mám sjednáno životní pojištění od roku 2007, a to na dobu určitou, až do dovršení 70 let věku, oznámení, že mi smlouva byla vypovězena podle § 312 odst. 2 zákona č. 99/1963 Sb. , občanského soudního řádu soudním exekutorem, který jí vypověděl dne 25.07.2017.
Tato pojistná smlouva má zaniknout ke dni 01.10.2017 v souladu s § 22 odst. 1 zákona č. 37/2004 Sb. , o pojistné smlouvě, pokud nezanikne dříve dle § 20 zákona č. 37/2004 Sb.
Může mi exekutor vypovědět takovouto smlouvu a to před koncem její platnosti? Má na toto právo? Podotýkám, že od soudu jsem neobdržel žádné usnesení o výkonu rozhodnutí. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

exekutor může vydat exekuční příkaz k přikázání jiné peněžité pohledávky povinného než pohledávky z účtu u peněžního ústavu i v případě, že pohledávka povinného se stane splatnou teprve v budoucnu, jakož i v případě, že povinnému budou dílčí pohledávky z téhož právního důvodu v budoucnu postupně vznikat. V některých případech může být vznik pohledávky vázán na uplynutí času nebo jinou událost, například u smlouvy o penzijním připojištění nebo ve Vaše případě u životní pojistky.
Usnesení, které nahrazuje prohlášení vůle povinného (Vás), vydá soud k návrhu oprávněného, popř. i bez návrhu. Podmínkou je, aby předčasné ukončení smluvního vztahu bylo účelné. Za účelný lze takový postup pokládat jednat v situacích, kdy doba plnění nastane s delším časovým odstupem ode dne nařízení výkonu rozhodnutí (například po dosažení určitého věku povinným), jakož i tehdy, pokud je doba plnění závislá na podmínce, o níž není jisto, kdy nastane (například v případě úrazu povinného).
Usnesení nahrazující prohlášení vůle povinného je možno vydat bez jednání, účastníkům však musí být dána příležitost se k tomuto postupu vyjádřit. Pokud by bylo třeba objasňovat sporné skutečnosti, je zapotřebí jednání nařídit. Usnesení je třeba doručit oprávněnému, povinnému a dlužníku povinného. Odvolání je přípustné a může je podat pouze oprávněný a povinný.

Požádejte proto exekutora, aby Vám usnesení soudu vydané dle ust. § 312 o. s. ř. předložil a následně požádejte soud o sdělení, kam Vám usnesení doručoval (soud zásadně doručuje na adresu trvalého bydliště anebo doručovací adresu, kterou jste sdělil na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště pro její evidenci v registru obyvatel).