Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.480

Uznání dluhu a vymáhání dluhů exekučně, exekucí - informace

Odesláno: 
Otevřeno 808 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014 jsem se dostala do dluhů, vše mám už nějak vyřešené, jen bohužel jsem nechala pár tisícový dluh cca. 10.000 Kč na nájemném.
Nedávno mi volal majitel toho bytu, jestli bych byla schopna mu vrátit 15.000 Kč i přesto že dluh nečinil tolik. Ano vše jsme sepisovali tak nějak jakoby na papír ale nebyli jsme ani ověřit podpis, k tomu se ještě vtom i škrtalo + dopisavalo propiskou, do vytisklých papírů.
Finančně na tom nejsem ještě pořád nejlépe, co mám teď dělat? Může po mě dluh vymáhat exekučně?
Díky moc za co nejrychlejší odpověď.
 
Zdravím Vás, ono záleží co je na tom "papíru" uvedeno. Pokud je tam uznání dluhu, tak po Vás věřitel může dluh vymáhat soudně a potom i exekučně.
Vpisky a poznámky zásadně nevadí, pokud je jasné jak vysoká je dlužná částka a pokud je jasné, že dlužník dluží věřiteli a tento dluh uznává, a pokud je podpis dlužníka pod těmito "úpravami". U uznání dluhu není úřední ověřené pravosti podpisů nutné, proto je možný pouhý podpis bez ověření jeho pravosti.
Mám za to, že je to tento případ, proto bych raději dluh, a to i ve splátkách uhradila nežli riskovat rozsudek, a případnou exekuci a tedy i navýšení nákladů, které by nebylo zrovna malé. Jen dodávám, že podpisem uznání dluhu se prodlužuje promlčecí doba, takže by dluh zřejmě promlčen nebyl.
Pokud si nejste jista, je nejlepší danou listinu vzít s sebou a vyhledat pomoc advokáta, neboť já nemám možnost obsah listiny "papíru", o němž se zmiňujete vidět. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.