Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.786

Exekuce na sirotčí důchod - neznámý důvod exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1434 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
14.9.2017 mi z účtu bylo strženo 4332 Kč a zbylo pouze 990 Kč. Bylo mi oznámeno, že je to blokované panem exekutorem.
18.9.2017 jsem nebyla obeznámená z jakého důvodu.
Jde mi o to, že částka byla stržená z mého sirotčího důchodu po tátovi, který zemřel. Vím jen to, že částku, kterou exekutor nesmí strhnout je 2násobek životního minima a já dohromady pobírám 5902 Kč.
Zajímá mne tedy jak se mohu bránit, aby částka, která je blokovaná a ještě neodešla exekutorovi na účet jak ji získat?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, asi Vás nyní překvapím dotazem, který je násludující: "Je sirotčí důchod jediným příjmem, který pobíráte." Pokud ne je nutné mi sdělit Vaše veškeré příjmy.
Navíc, pokud byl sirotčí důchod stržen z účtu banka nezkoumá jaké to jsou peníze a danou částku exekutorovi na základě vydaného exekučního příkazu jednoduše zašle. Pokud by byl sirotčí důchod stržen z účtu, řešení problému je jednoduché, stačí Vám zajít na pobočku banky, u které je veden blokovaný účet a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky povinnému (dvojnásobek životního minima, což je 6.820,- Kč). Jelikož ve Vašem případě bylo strženo méně, měla by Vám být vyplacena částka, která Vám byla z účtu stržena. Tento krok však můžete učinit pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, o čemž by Vás měl exekutor v písemné formě poučit.
Následně bych zašla na příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení, která Vám sirotčí důchod vyplácí a dohodla bych se zde na výplatě sirotčího důchodu formou poštovní poukázky, tímto docílíte toho, že sirotčí důchod bude vyplácen Vám a nikoli na účet blokovaný exekutorem.