Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.263

Výmaz nedlužícího z manželů z registru dlužníků - postup (po rozvodu manželství)

Odesláno: 
Otevřeno 3049 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
v době manželství jsem si vzala na sebe několik úvěrů. Pak nastala doba, kdy jsem nebyla schopná úvěry platit, tak jsem zažádala o insolvenci.
2014 mi byla schválena. Jsem zaměstnaná a své závazky řádně splácím. S manželem jsme se 2015 rozvedli. I když byly všechny úvěry vedené na mě, je bývalý manžel veden v registru dlužníků.
Chtěla bych vědět, jak mohu zařídit, aby byl z registru vymazán a mohl si v případě potřeby zažádat o hypotéku.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel dotaz není kompletní proto Vám ani nemohu odpovědět. Prosím o zaslání celého textu dotazu.
 
S manželem jsme se v roce 2015 rozvedli. I když byly všechny úvěry vedené na mě, je bývalý manžel veden v registru dlužníků. Chtěla bych vědět, jak mohu zařídit, aby byl z registru vymazán a mohl si v případě potřeby zažádat o hypotéku. Děkuji Iveta S.
 
Dobrý den,

pokud jste s bývalým manželem neměli jakkoliv modifikován manželství režim (tzv. vše spadá do společného jmění manželů), odpovídáte za závazky vzniklé po dobu manželství oba společně a nerozdílně.

Obávám se, že z výše uvedeného důvodu žádosti Vašeho bývalého manžela o vymazání ze strany registrů (SOLUS aj.) nebude vyhověno, když např. SOLUS vede údaje dlužníků 3 roky po úplné úhradě dluhu (anebo 1 rok, jde-li o platby za energie anebo telekomunikační poplatky).

Součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny. Dluhy vytvořené při běžném životě manželů jsou tedy většinou dluhy společné.