Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.421

Exekuce nemovitosti pro nízký dluh 13.000 Kč - oprávněnost exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1027 x
4 odpovědi
 
Dobrý den.
Může exekutor zabavit majetek z dědictví, kdy dlužná částka činí 13.000 Kč od Home Creditu?
Zabavil nemovitost kde odhadní cena byla 320.000 Kč, nový odhad zadaný exekutorem je 200.000 Kč a nemovitost je nabízena v dražbě za 130.000 Kč.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

obecně není postižení majetku získaného dědictvím nijak omezeno ani vyloučeno.

Pokud exekutor nevymohl pohledávku jinak (srážkami ze mzdy, přikázáním pohledávky z účtu), nezbývá mu než přistoupit k prodeji nemovitosti.

Jediné omezení prodeje nemovitostí je uvedeno v ust. § 336i občanského soudního řádu. Soud dle tohoto ustanovování zastaví výkon rozhodnutí prodejem nemovité věci, ve které má povinný místo trvalého pobytu, pokud výše pohledávek nepřesahuje 30.000,- Kč bez příslušenství.

Z Vašeho dotazu však nevyplývá, zda máte v nemovitosti trvalé bydliště či nikoliv.

Pokud chcete vyloučit možnost exekučního prodeje Vaší nemovitosti, doporučuji dluh exekutorovi uhradit, popř. se s ním co nejdříve pokusit dohodnout na splátkovém kalendáři (upozorňuji však, že splátkovému kalendáři však nemusí exekutor vyhovět).
 
Zdravím Vás, částka 13.000,- Kč je celková vymáhaná částka nebo jen jistina. Ono totiž platí, že by neměl být postihován majetek povinného pro dluhy nižší než 30.000,- Kč včetně příslušenství a nákladů exekuce. Pokud je exekuce částečně uhrazena a původní dluh byl vyšší, to je již věc jiná, zde by exekuční zástavní právo na zděděné nemovitosti připadalo v úvahu. Popřípadě je možné dluh s pomocí rodiny uhradit a tímto se vyhnout dražbě zděděné nemovitosti.
 
Dobrý den. Je mi 20 let. Dědila jsem v době nezletilosti a vůbec jsem o tom nevěděla. Matka dědictví přijala. Než se začali ozývat exekutoři, protože otec měl dluhy byt v osobním vlastnictví, kterého se exekuce týká pronajímala. Dědici jsem já a druhou polovinu dědil můj bratr - dodnes nezletilí. Sama jsem na mateřské dovolené a s rodinou se nestýkám - nemám tedy možnost dluh uhradit. Celková dlužná částka je již zmíněných 13 tis. Sama pobírám příspěvek na bydlení a sotva každý měsíc vyžívám. Nebýt přítele, neměla bych asi ani kde bydlet. S matkou se dodnes soudím o další finance které mi dluží, natož se s ní domluvit na úhradě dluhu. Jelikož jsem vedená v několika exekucích po otci vzniklých dědictvím, není pro mne ani možnost půjčky abych dluhy uhradila.
 
Zdravím Vás, sama uvádíte, že exekucí máte více, v tomto případě exekutorovi skutečně nezbylo nic jiného než tento majetek exekučně zabavit, neboť mám za to, že za chvíli budou exekutorská zástavní práva přibývat, neboť tuto nemovitost budou chtít zastavit i další exekutoři. Pochopitelně, že by se dědil jen Váš spoluvlastnický podíl, který podléhá exekuci. Jelikož se jedná o dědictví, kdy dědic vstupuje do právního postavení zůstavitele, mám za to, že exekuce již nějakou dobu probíhala, a to přímo na Vašeho otce.
Jelikož máte nemovitý majetek, není bohužel možné ani podat návrh na zastavení exekuce z důvodu Vaší nemajetnosti.