Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.025

Insolvence na dlužníka - využívá služby, které platí jiná osoba (telefonní účty)

Odesláno: 
Otevřeno 790 x
3 odpovědi
 
Dobrý den
Jsem v insolvenci. Pracuji jako OSVČ. Obracím se na Vás s dotazem ohledně jiného dlužníka.
Využívá telefonní číslo, za jehož služby platím telefonní společnosti. Čísel je víc, ale účtují se všechny na jednu fakturu. Dle dohody má dlužník za tyto služby řádně platit. Nečiní tak. Bylo mu povoleno oddlužení a dlužná částka za tyto služby byla přihlášena k insolvenčnímu soudu. Za každý měsíc jedna faktura za služby. Jedna se přihlásit nestihla z administrativních důvodů, vyúčtování bylo vystaveno až po schválení oddlužení.
Dlužník nadále využívá služby a řádně za ně neplatí. Bylo mu zasláno několik upomínek a nakonec i předžalobní výzva. Bez reakce. Ale s žalobou mi u soudu sdělili, že je to sice možné, ale je v insolvenci. Že využívání služeb, které vědomě neplatí by už mohlo být trestným činem. Jako i využívání telefonního čísla v průběhu doby, kdy se čekalo, zda oddlužení soud schválí.
Dále tato osoba vlastní můj majetek. Je fyzicky u ní v domácnosti, avšak v insolvenci přihlášen nebyl. Pochopitelný důvod, není její, proto jej nepřihlásí, ale odmítá mi jej vydat a dokola tvrdí, že můj není, i když vlastním doklady, na kterých je napsán druh zboží, doručovací adresa a na jaké jméno.
Musím podotknout, že oním dlužníkem je moje bývalá družka, se kterou máme dvě děti. Ale už delší dobu spolu nežijeme, ale převážná většina tohoto majetku byla pořízena za dobu našeho vztahu. Nejedná se o věci nutně potřebné k výkonu mého povolání, ale i o soukromé věci, které využívá pro svůj prospěch, jakož i materiál pro zhotovení díla. Byla na něj řádně vypsána faktura, ale nikdy nezaplacena.
Po několika měsících přihlášena do insolvence, avšak popřena dlužníkem. Tyto věci ale stále fyzicky jsou v bydlišti dlužníka. Jedná se o věci nemalé hodnoty, které jsem nakoupil, zaplatil, zaevidoval v účetnictví, odvedl daň, ale jakoukoliv náhradu nebo tyto věci jsem nedostal. Tímto mi vznikl nemalý problém, neboť po zaplacení všeho mi nezbývá ani nutné minimum a dostávám se do platební neschopnosti. V tuhle chvíli vytloukám klín klínem. Prosím o radu, jak teď postupovat.
Děkuji
 
Dobrý den,

předně nerozumím tomu, proč jste již dávno u příslušného telefonního operátora dané telefonní číslo, které využívá třetí osoba, nezrušil. Jelikož za služby k tomuto telefonnímu číslu hradíte Vy, evidentně jste též vlastníkem tohoto čísla. Využívání služeb, které však nehradím, podle mého názoru trestným činem není, neboť touto optikou by se trestného činu dopouštěli téměř všichni dlužníci v období před jejich podáním insolvenčního návrhu, když nehrazení telefonních služeb bývá jedním z obvyklých dluhů. Pokud je však Vaše bývalá družka taktéž v oddlužení, může se jednat o vznik nového dluhu, který by byl důvodem pro zrušení jejího oddlužení, neboť jednou z podmínek řádného plnění oddlužení je nevytváření nových dluhů.
Tedy k tto části dotazu doporučuji paušální služby k telefonnímu číslu bývalé družky zrušit.

Ohledně věcí zadržovaných Vaší družkou bude rozhodný zejména fakt, zda jste tyto věci uvedl do seznamu majetku Vy. Pokud tvrdíte, že Vám patří, a ani Vy jste je do sezamu při podání insolvenčního návrhu neuvedl, potíže by mohly vzniknout i Vám. Neznám však detailněji oba insolvenční spisy, avšak v případě Vaší bývalé družky by mohlo pomoci písemně kontaktovat jejího insolvenčního správce s žádostí o vydání majetku, který zadržuje.
 
Dobrý den.
Jsem předvolán k soudu jako účastník řízení. Ale soud bude odročen, protože žalující strana se "asi" nedostaví. V případě, že bude jednání odročeno, mohu požadovat náhradu ušlého zisku? Pracuji jako osvč několik desítek km od místa soudu, ale bydliště mám několik set km. K soudu pojedu z místa výkonu práce, ale veřejnou dopravou by to zabralo spoustu času. Takže musím autem. Mám vůbec na něco nárok a pokud ano, jak o to požádat a jaké dokumenty dodat?
Děkuji
 
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce ani insolvenčního řízení. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.poslatdotaz.cz.

Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.

Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.