Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.342

Zrušení exekuce Cetelem - celý dluh byl již dávno zaplacen dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 1047 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, rada bych se s vámi poradila.
V mládí jsem si bohužel udělala dluh u Cetelemu, který jsem nesplácela.
2014 proběhl soud a byl uzavřen smír, s tím že budu splácet částku 2000 Kč měsíčně. Splátky jsem poctivě platila.
07/2016 jsem si volala na infolinku Cetelemu, abych zjistila kolik mám ještě doplatit. Tam mi bylo sděleno, že dál platit nemám, že částka je již plné doplacena. Zrušila jsem tedy trvalý příkaz.
2017 v září mě navštívil exekutor, že má k vymáhání částku kolem 30.000 Kč od Cetelemu. S exekutorem jsem se dohodla na splátkách, aby nenaskakovaly úroky, ale okamžitě jsem to začala řešit s Cetelemem, proč mám exekuci, když bylo sděleno, ze to mám doplacené.
Nechali si čas na vyřízení a po týdnu se mi z Cetelemu ozvali, že podávají návrh na zastavení exekuce, ale že jim musím doplatit ještě 1500 Kč po těch 2000 Kč měsíčně. Jenomže nyní jsem již na rodičovské dovolené a nemohu si dovolit posílat 2000 Kč, když jsem to mohla mít už taky dávno splacené. Chci se tedy zeptat, je nějaká právni možnost, abych to již nemusela platit, když mi bylo 07/2016 sděleno, že je to doplacené?
Děkuji mockrát za odpověď.
Pěkný den
 
Zdravím Vás, pokud Vám oprávněný poslal listinu, kde je uvedeno, že dluh je zcela uhrazen, tak byste mohla podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst- 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že podáváte návrh na zastavení exekuce s tím, že dlužná částka byla oprávněnému uhrazena, a to ještě před nařízením exekuce, což dokládáte kopií potvrzení o úhradě dluhu od oprávněného ze dne. , z čehož vyplývám že exekuce je proti Vám vedena neoprávněně a je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu. Pokud tuto listinu máte a návrhu na zastavení exekuce by nebylo vyhověno, (nevím z jakého důvodu, ledaže by těch dluhů u této společnosti bylo více), bylo by možné po této společnosti na základě této listiny požadovat případně i náhradu škody, za to, že Vás uvedla v omyl a Vy nyní hradíte dluh, o kterém jste měla za to, že je již dávno uhrazen, což dokládáte opět kopií listiny o úhradě dluhu od oprávněného.
Pokud však tuto listinu doma ani jinde nemáte, tak Vám bohužel nezbývá nic jiného než exekuci uhradit. Jelikož exekuce je něco jiného než dohoda s oprávněným, tak mám za to, že exekutor má dosti prostředků k provedení exekuce, a pokud byl splátkový kalendář sjednán s oprávněným před nařízením exekuce (pokud by nebyl veden, tak právě proto je na Vás nyní exekuce vedena), že původně dohodnutým splátkovým kalendářem s oprávněným před nařízením exekuce již nejste vázána.
 
Dobry den, právě Cetelem mi tehdy neposkytl žádný papír o tom, ze je dluh uhrazen, ale v 7/2016 jsem tam volala a tam mi to tehdy řekli. Nyní již podal sám cetelem žádost o zastavení exekuce, právě díky tomu, ze jsem si zazadala, aby dohledali tento hovor, kde mi tato skutečnost byla sdelena. Nyní tedy čekám, až přijde rozhodnutí o zastavení axekuce, ale cetelem chce ještě doplatit 15000, -. Takže tedy není žádná možnost když nemám papír v ruce? Ani kdybych to řešila přes policii, která si vlastně jako jediná může nechat poslat záznam tohoto hovoru?
 
Zdravím Vás, vyčkejte na rozhodnutí o zastavení exekuce a poté bude nejlepší se poradit s advokátem jak v této věci dále postupovat. Je totiž možné, že policie Vám odmítne součinnost, neboť se ze strany společnosti nejedná o přečin či zločin (dříve trestný čin), navíc v oblasti finanční by se muselo prokázat úmyslné zavinění, kdy zde jde spíše o opomenutí konkrétní pracovnice, která s Vámi v roce 2016 hovořila po telefonu. Abyste mohla úspěšně u soudu vymáhat náhradu škody je třeba mít v rukou důkazy a nevím, zda má každá soudní síň možnost přehrávat telefonní hovory jako důkazy v soudním řízení, spíše mám za to, že nikoli, ale Vám by jako důkaz mohl posloužit i návrh na zastavení exekuce ze strany oprávněného, takže byste důkaz v rukou měla, ale je vždy lepší vyčkat na rozhodnutí o zastavení exekuce a pořádně si prostudovat jeho odůvodnění a na základě toho se rozhodnout jak ve věci dále pokračovat. Jen se divím proč po Vás oprávněný požaduje doplatit 15.000,- Kč, když sám podal návrh na zastavení exekuce, to mi vážně nedává smysl a bez znalosti konkrétního spisu a všech relevantních listin Vám asi nemohu více poradit, Proto je třeba to vše, poté co bude vydáno rozhodnutí o návrhu na zastavení exekuce probrat ještě s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. n