Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.633

Insolvence a rozhodčí doložka - napadení úroků

Odesláno: 
Otevřeno 1102 x
5 odpovědí
 
Dobry den,
2014 mi bylo schváleno oddlužení s mojí manželkou.
Jeden z věřitelů, společnost ProfiCredit mi poskytla půjčku. Tato půjčka byla na základní rozhočí doložku a dne 25.09.2017 jsem ve zprávách viděl, že i dodatečně je možné tyto vysoké úroky napadnout.
Jedná se opravdu o velkou lichvu.
 
Dobrý den,

bohužel jsem toho názoru, že na Vaši situaci mediálně zmiňované rozhodnutí Krajského soudu v Praze vztáhnout nelze. V rámci Vašeho insolvenčního řízení byla pohledávka věřitele PROFI CREDIT CZECH přezkoumána a zjištěna, a pokud jste ji Vy anebo insolvenční správce nepopírali, má se za to, že pohledávka byla přezkoumána soudem, nejen rozhodcem.
V medializovaném případě se jedná o případ, kdy o pohledávce soud samotný nikdy nerozhodoval a proběhlo pouze a jenom rozhodčí řízení.
 
Dorý den,
moc vám děkuji za opověď, ale věc se má tak, že s manželkou nemáme právní vzdělání a opravdu jsme myslely, že nás soudkyně či insolvenční správce v dané věci zastane což se bohužel nestalo.
Navíc si vzít za půjčku do 50.000 kč úrok 230.000 kč je opravdu za hranicí zákona. Myslíte, že by to i přesto mělo smysl se dodaného řízení myšleno napadnutí rozsudku pouštět?
 
Dobrý den,

jelikož mediálně prezentovaný rozsudek není dosud veřejně dostupný (není zveřejněný v žádné Sbírce soudních rozhodnutí), nemohu se přesně vyjádřit k důvodům zrušení nařízené exekuce v daném případě.

Pokuste se spojit s Vaším insolvenčním správcem, zda on má na tuto problematiku odlišný názor; on sám bude obsah Vašeho insolvenčního řízení znát nejlépe.
 
Opet moc dekuji ale bohuzel insolvencni spravce mi zdelil ze od toho zde. neni. Udajne je od toho aby pouze kontroloval plneni z me strany. To ze si si za to bere 1600 kc mesicne bere jako samozrejmost. Zda se nam ze neni ochoten to resit protoze z nas ma odmenu a mozna i proto ze b musel uznat pochybeni z jehoho strany. Takze sepsani zadosti na soud nas nude u pravnika stat dalsi finance kterych mame opravdu malo. Zvet je zvracenej ale o to voc nas mrzi ze i v takto tizive situaci se nas cely soudni aparat ani IS nezastal. Vam i tak dekuji Pekny den.
 
Dobrý den,

domnívám se, že insolvenční správce v dané věci nepochybil, jelikož v době přezkumného jednání žádný rozsudek, který by avizoval možnost zrušení rozhodčích doložek, neexistoval.

Zároveň medializovaný případ (https://www.novinky.cz/domaci/448614-soud-dal-ranu-byznysu-s-dluhy.html) se týkal zrušení exekučního řízení, jelikož titul pro zahájení exekučního řízení (rozhodčí nález) byl shledán protiprávním. Tito dlužníci pak budou moci požadovat zpět náklady exekuce, které uhradili, stejně tak úroky, které byly po dobu vedené exekuce účtovány, jelikož exekuce neměla být nařízena. To však není Váš případ, když žádná exekuce neběží a úroky od zjištění Vašeho úpadku již taktéž nejsou účtovány.