Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.750

Insolvence, částečný invalidní důchod a nové zaměstnání

Odesláno: 
Otevřeno 1092 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je mi 44 let, 2015-2017 mám schválený osobní bankrot. Do února 2017 jsem pracovala, ale poté jsem se psychicky zhroutila a vzhledem k tomu, že má nemocenská trvá stále, což je od března 2017, byl mi psychiatrem navržen invalidní důchod (jsem v psychiatrické péči více než 10 let /2007-2017/, probíhaly i nějaké hospitalizace).
Nyní mám dotaz - pokud bych si zažádala o invalidní důchod, pak to zcela jistě nějakou dobu trvá, než se vyřídí. Přesto se nechci smířit s tím, že bych už práci nehledala, zároveň mám ale také z lidí strach, neboť z poslední práce jsem odešla kvůli šikaně mé nadřízené a můj současný psychický stav je velice špatný.
Co by se stalo, kdyby tedy již probíhal proces, tedy již bych si o invalidní důchod zažádala, ale zároveň by se mi v době vyřizování tohoto objevila dobrá pracovní nabídka?
Je toto vůbec možné, tedy zažádat si o ID a současně na sobě dále "pracovat" v rámci psychoterapie a opravdu si tu novou práci hledat?
Nebo se musím rozhodnout pouze pro jednu variantu?
Děkuji Vám za odpověď.
 
Dobrý den,

přiznání invalidního důchodu a pracovní poměr se vzájemně nevylučují, pokud je to ve Vašich silách.
Vaše oddlužení by tento fakt neměl ohrozit, jelikož již v současné době jste uhradila nezajištěným věřitelům přes 30 % jejich pohledávek.

Pokud by Vám byl invalidní důchodu přiznán, je však třeba toto oznámit soudu a insolvenčnímu správci.
Zároveň pokud byste zároveň pracovala a zároveň pobírala částečný invalidní důchod, pro účely oddlužení se tyto dva příjmy sečtou a z nich bude počítána nezabavitelného částka.