Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.834

Usnesení o oddlužení a § 407 odst. 3, věta první Insolvenčního zákona

Odesláno: 
Otevřeno 849 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
v září 2017 jsem ukončil osobní bankrot, měl jsem povoleno oddlužení splátkovým kalendářem s minimálním plněním 50% a víc s pevnou danou měsíční splátkou, na konci insolvence jsem uhradil 39,6%, nicméně v průběhu insolvence jsem byl dlouhodobě nemocný a pak jsem po roce přešel do invalidního důchodu III. stupně, tím jsem nemohl splnit požadovaných 50% neboť jsem neměl tak velký příjem.
Chtěl jsem se v tomto směru chránit dle ust. § 407 odst. 3, věta první IZ platí, že: "Rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře insolvenční soud i bez návrhu změní, jestliže se podstatně změnily okolnosti, které jsou rozhodující pro výši a další trvání stanovených měsíčních splátek".
Tato věta v usnesení chybí, poradíte mi prosím co mám teď udělat nebo jak se při jednání bránit, pokud chci argumentovat zdravotním stavem?
Ještě bych se chtěl zeptat jakou váhu má dokument od IS s informacemi kde mi sděluje že mám po dobu 60 měsíců uhradit minimálně 30% závazku svého dluhu a je tam uvedena celková částka a měsíční splátka, podpis razítko a muj podpis. A na usnesení je že mám uhradit 50% minimálně, Pokud bych se u soudu bránil těmito 2 podepsanými a orazítkovanými dokumenty od IS bude to mít na posuzování soudu pro mě nějaký význam?
Mohu soudu argumentovat těmito vyjádřeními IS že mám uhradit do 60 měsíců minimáně 30%
Děkuji za odpověd
 
Dobrý den,

pokud soud stanovil fixní splátku, učinil tak jenom na Váš výslovný návrh, kterým jste v insolvenčním návrhu žádal o povolení nižších než zákonných srážek ze mzdy.

Zákon tuto možnost dlužníkovi dává, a dlužník má možnost ji využít se všemi důsledky s tím spojenými, anebo ji nevyužít.
Mám za to, že jste nedostál podmínkám schváleného oddlužení, jelikož věřitelé nebyli uspokojeni v míře 50 % jejich zjištěných nezajištěných pohledávek.

Pokud byste na počátku řízení nežádal o schválení výjimky z pravidla provádění srážek, dostačovalo by k úspěšnému splnění oddlužení uhradit věřitelům pouze 30 % jejich pohledávek.
Mám za to, že Vámi poukazované usnesení § 407 odst. 3 insolvenčního zákona se nemůže vztahovat na Vaši situaci, ale pouze na situaci, kdy jsou prováděny z dlužníkova příjmu zákonné srážky, a tímto postupem je možno i v průběhu insolvenčního řízení stanovit nižší než zákonné srážky. Vám však byly k Vašemu návrhu srážky již stanoveny odlišně od tzv. základního zákonného režimu.

Dopis od insolvenčního správce ve Vašem případě nebude rozhodný, protože závazné je usnesení insolvenčního soudu. Insolvenční právo nemá pravomoc ve věci rozhodovat; není soudním orgánem.
 
Děkuji za odpověď a měl bych ještě dotaz zda by bylo rozumne z mé strany navrhnout při jednání k splnění splatkoveho kalendare doplatit zbyvajici částku do 50% což je asi 10,4 % a jestli ta možnost vůbec existuje. V konečné zprávě mám v doporučení od IS napsáno ponechat dluznika v oddluzeni a moc tomu nerozumím když už jsem v září uhradil 60 splátku jestli tam není možnost doplaceni te zbyvajici částky nebo nějaký čas na vyrovnání o tuto variantu jsem písemně informoval i soud zda by to bylo možné s přihlédnutím k memu zdravotnímu stavu.

Děkuji
 
Dobrý den,

za pokus samozřejmě nic nedáte a mám za to, že Vašemu návrhu by soud mohl vyhovět, odůvodníte jej řádně Vámi zmiňovanými zdravotními problémy a přiznáním invalidního důchodu.

Návrhu IS o ponechání dlužníka v oddlužení taktéž moc nerozumím, když zákon dle mne takovou možnost neumožňuje, jelikož oddlužení již trvalo zákonem předvídanou dobu 60 měsíců. Taková možnost dle mého teoreticky existuje, pokud ji navrhne sám dlužník, nikoliv však insolvenční správce.