Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.920

Vymáhání dluhu a insolvenční informace

Odesláno: 
Otevřeno 731 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

mé jméno je Josef Franěk a mám takový problém v roce 2012 jsem si vzal úvěr abych půjčil rodině své bývalé přitelkyni. Bylo mi 18 let a byl sjem zamilovaný. Nicméně slibovali mi že vše budou platit ale neplatili a zbylo to na mě po nějakých nezaplacených splátkách atd, vše odkoupila jiná společnost a platím teďkom jim. Avšak já mám od te rodiny podepsanou smlouvu na ten úvěr co jsem s nimi sjednal, ale jde o to že oni žádali o insolvenci, ale mají úpadek a to znamená myslím si, že jim to neuznali a v tom případě já bych mohl uplatnit tuto smlouvu a vymáhat od nich peníze?

Děkuji Franěk
 
Dobrý den,

pokud jste takto bývalé přítelkyni zapůjčil finance a máte s ní o tom uzavřenou smlouvu, je třeba podat v zákonné lhůtě přihlášku pohledávky do insolvenčního řízení (lhůta je určena v usnesení o úpadku). Platí, že věřitel (Vy) se musí aktivně domáhat svého práva.
Pokud nestihnete svou pohledávku uplatnit u insolvenčního soudu v zákonné lhůtě, zákonnou cestou se nyní upokojení své pohledávky nedomůžete.

Pokud jste však smlouvu o úvěru uzavřel s věřitelem Vy a pak bývalé přítelkyni pouze finance předal a nemáte k tomu žádné písemné doklady, úspěšný byste nebyl ani v insolvenčním řízení.