Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.724

Koupě auta k podnikání v době probíhající exekuce - je to reálné?

Odesláno: 
Otevřeno 629 x
1 odpověď
 
Dobrý den, jsem OSVČ a potřebuji pořídit auto (ojeté) k dojíždění za zákazníky. Můj obor je zabezpečovací technika a zákazníky mám v Ústeckém kraji a v Praze. Jsem v exekuci, jak to udělat, aby mi exekutor hned auto nazabavil? Děkuji.
 
Dobrý den,

platí, že pokud je povinný podnikatelem, nemůže se exekuce týkat těch věcí, které nezbytně nutně potřebuje k výkonu své podnikatelské činnosti. Sporné je však ono kritérium nezbytnosti; i Nejvyšší soud má za to, že. je třeba ponechat povinnému takový majetek, který mu umožní ještě provozovat podnikatelskou činnost. Za věci nezbytně nutné k výkonu podnikatelské činnosti se považují pouze takové věci, které alespoň v minimálním rozsahu umožní pokračovat v podnikání, přičemž k organizačním a ekonomickým obtížím vzniklým zabavením věci se nepřihlíží. Soudy tak již například rozhodly, že OSVČ s předmětem podnikání prostředkovatelská činnost v oblasti nákupu a prodeje zboží ke své činnosti nutně automobil nepotřebuje.

Mám za to, že předmět podnikání Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob by kritérium nezbytnosti splňovat mohlo.

Pokud však bude jako majitel vozidla zapsána jiná osoba a Vy budete pouze jeho provozovatelem, již není možno jej exekučně postihnout, neboť by vozidlo nebylo Vaším vlastnictvím.