Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.221

Napadení rodiče vlastním dítětem - kdo platí léčbu, soud, ad.?

Odesláno: 
Otevřeno 524 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
03/2017 pobodala přitele ve spánku jeho dcera, kterou má v péči. Je jí 15 let. Matka platí výživné.
Byl operován a nyní už je 03/2017-11/2017 v dočasné pracovní neschopnosti. Nemůže hýbat rukou. Dcera byla 3 měsíce na vazbě a poté propuštěna na svobodu kde byla dále vyšetřována. Byla u své matky. Soud ji "potrestal" 3letou podmínkou.
Příteli teď přišlo, že jako její zákonný zástupce má uhradit veškeré náklady za soudy, pojišťovnu apod.
Může se nějak bránit?
Neměla by se na tom podílet i matka?
Dcera se ho pokusí zabít a on si to má vše ještě zaplatit?
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, i tyto paradoxy jsou v právu možné, neboť přítelova dcera je nezletilá a neni schopna se sama živit. Proto je nutné, aby za chyby, kterých se svým jednáním dopustili hradili oba její rodiče, coby její zákonní zástupci. Zde je paradox mnohem výraznější, neboť Váš přítel je současně poškozeným a obětí trestného činu vlastní dcery. V tomto případě mohu doporučit jediné, a to že přítel napíše zdravotní pojišťovně žádost o odpuštění dluhu, neboť on je tím, kdo byl jednáním dcery poškozen, neboť on je obětí trestného činu, který na něm jeho dcera spáchala a s ohledem na jeho nižší příjmy v době pracovní neschopnosti není schopen náhradu škody uhradit najednou.
Popřípadě je tu další možnost a tou je to, že oba rodiče (či jen jeden z nich) tuto částku uhradí a poté co bude dcera pracovat (bude schopna se sama živit) mohou tuto částku po dceři vymáhat a to i soudní cestou jako náhradu škody, kterou za ni museli v době její nezletilosti v důsledku spáchání trestného činu uhradit.
Kdyby však rodiče nechali celou věc být mohla by jim hrozit i exekuce, proto je vždy lepší danou věc řešit.