Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.139

Exekuce pro dluh - věřitel chce celý dluh najednou a odmítá splátky, splátkový kalendář

Odesláno: 
Otevřeno 440 x
1 odpověď
 
Dobrý večer
Žiju v ČR s přechodným pobytem. Na Slovensku při odhlašování pojištění mi byl zjištěny dlužné částky.
Je to rozdělené na cca 1200 a 900 euro.
První dluh byl předán exekučnímu úřadu a má být uhrazen v celkové výši do 14 dnů od doručení dopisu, který mi zatím nebyl doručen.
Druhý dluh je zatím stále na pojišťovně a chtějí uhradit 40% dlužné částky také do 14ti dnů.
Na splátkách se dohodnout nechtějí a požadují úhradu celkové výše.
Nemám momentálně žádný příjem a v roce 2018 budu pobírat rodičovský příspěvek tedy RP, ze kterého bych jim byla ochotná splácet částku jakou mi situace dovolí, ale na splátky mi nechtějí přistoupit a dluh se mi pořád navyšuje i když jsem byla ochotna splácet nějakou menší částku.
Existuje nějaké řešení aby mi zbytečně dluh nenarůstal vysokým úrokem nebo případně nedocházelo k zabavení majetku a jiných obtíží.
Jelikož mi nepřistoupí na splátky tak mi do ukončení mateřské dovolené bude dluh neustále narůstat a kdo ví jaká bude výsledná částka za tu dobu.
Na českém Internetu jsem se dočetla něco o osobním bankrotu, byla by to v mém případě možnost?
A je možné osobní bankrot vyhlásit když jsem nezaměstnaná a mám slovenské občanství?
Budu vám vděčná za odpověď, radu anebo jakoukoliv možnost jak proti tomuhle zakročit aby dluh dále nerost.
Děkuji Zuzana
 
Dobrý den,

jelikož Vaše dluhu jsou u slovenských, tedy zahraničních subjektů, budou vymáhány podle slovenského, a nikoliv českého práva. V tomto ohledu je třeba se obrátit na specialisty na slovenské právo, resp. slovenské advokáty.

Všeobecně však platí, že i když se s danou institucí nedohodnete na splátkách, nic nebrání tomu, abyste sama dle svým možností na dluh měsíčně nějakou (byť malou) částku hradila.

Ohledně možnost oddlužení dle českého právního řádu je třeba, abyste prokázala svůj hlavní bod zájmu v ČR (což byste měla bez problémů i s ohledem na dítě splnit), měla alespoň dva závazky po splatnosti (přičemž ani jeden nemusí být u českého subjektu). Pro Vás bude nejproblematičtější prokázání dostatečnosti příjmu. V tomto ohledu doporučuji se obrátit na advokáta, který zpracovává insolvenční návrhy, anebo bezplatnou poradnu (tyto jsou však v současné době přehlceny) Databáze nalezete na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti: vesta. justice.cz a sako. justice.cz.