Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.494.874

Exekuční příkaz na pozastavení proplacení faktury dlužníkovi OSVČ - exekutor nekomunikuje

Odesláno: 
Otevřeno 1166 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem živnostník (OSVČ) a pro státní organizaci jsem na základě výběrového řízení a následné objednávky zpracovával zakázku (smlouva byla zveřejněna v registru smluv).
Zakázka byla dokončena, odevzdána objednateli a dle údajů v objednávce také vyfakturována.
V den splatnosti faktury mě kontaktovalo právní oddělení objednatele s informací, že jim byl doručen exekuční příkaz na mou osobu a fakturu mi nemohou proplatit v plné výši a musejí se zbytkem částky k proplacení počkat na přesné vyčíslení částky od Exekutorského úřadu.
Bohužel Exekutorský úřad nekomunikuje ani s mým objednatelem, ani se mnou (telefonicky nemožné a e-maily bez reakce). Problém je v tom, že potřebuji z fakturované částky hradit své dodavatele, kteří také na zakázce pracovali.
Objednávka vystavena a zveřejněna 2. 10. , exekuční příkaz objednateli dorazil 20. 10. , faktura byla splatná 17. 11.
Exekuce vznikla na základě nedoplatku na zrušeném pojistném vozidla, které bylo v soukromém vlastnictví a pojistka byla vedena na mě, jako soukromou osobu a v pojistné smlouvě nefigurovalo mé IČO.
Dotazy: Je možné zadržet platbu celé faktury exekučním příkazem v plné výši, když je v exekučním příkazu vyčíslena celková částka zhruba 20% z celkové fakturované částky? Je možné se s objednatelem dohodnout na stornu faktury a vystavení dvou nových z nichž jedna pokryje uspokojení exekuce a druhá bude normálně vyplacena?
Je vlastně vůbec možná tato forma exekuce?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je v exekučním příkazu při provedení exekuce přikázáním pohledávky povinného uvedena přesná částka, která má být exekutorovi vyplacena, tak já bych na místě Vašeho objednatele tuto částku zaslala exekutorovi a zbytek bych vyplatila Vám, čímž by se dalo vše vyřešit. Bohužel však nejsem účetní a proto Vám neporadím ohledně storna původní faktury, i když mám za to, že to možné je a jeví se mi to jako elegantní řešení celé věci.