Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.669

Ukončení insolvence a vymazání dlužníka z webu justice.cz - lhůta, za kolik dnů, týdnů, měsíců, roků?

Odesláno: 
Otevřeno 1038 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
11/2017 jsem doplatil po 5ti letech insolvenci. Je to vyřízená věc a mě by zajímalo, jak dlouho budou veškeré informace včetně rodného čísla, výše dluhu, celé adresy a jména zveřejněny na stránkách justice.
Musím požádat soud o výmaz? Pokud ano, tak jakým způsobem, nebo toto proběhne automaticky. Nejedná se v tuto chvíli pokud je tato záležitost ukončená o porušování zákona o ochraně osobních údajů? Vždyť stránky justice jsou přístupné každému.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, údaje o Vaší osobě budou v insolvenčím rejstříku evidovány po dobu 5 let od právní moci usnesení o splnění oddlužení. Je to dle zákona, a to konkrétně dle ust. § 425 odst. 1 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Mám za to, že o výmaz z insolvenčního rejstříku po uplynutí této doby žádat nemusíte, neboť Vaše osobní údaje by měly být vyškrtnuty automaticky, nicméně nic nezkazíte, pokud si po uplynutí výše uvedené lhůty o výmaz z insolvenčního rejstříku požádáte. Jelikož tato skutečnost vyplývá přímo z insolvenčního zákona, který je speciálním zákonem k zákonu o ochraně osobních údajů, o porušování zákona o ochraně osobních údajů se nejedná, neboť úprava zvláštního zákon (insolvenční zákon) má přednost před obecnou úpravou v zákoně o ochraně osobních údajů.