Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.153

Exekuce se splátkovým kalendářem - po splátkách nezbývá nic na živobytí

Odesláno: 
Otevřeno 422 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nedávno u nás byli exekutoři a byl nám polepen majetek s tím, že se jedná o manželovu exekuci. Manžel s námi 2011-2017 nebydlí, ale stále nejsme rozvedeni z důvodu špatné finanční situace.
Po zdlouhavém jednání s exekutorským úřadem a odesláním 40.000 Kč na účet exekutorského úřadu mi volal exekutor jak jsem schopna vyřešit tuto exekuci, vzhledem k tomu, že exekutor se kterým jsem jednala předtím byl neúprosný a nedokázal nám dovolit splátkový kalendář, tak druhý který nám dnes (28.11.2017) volal nám řekl, že chce uhradit buď celou částku nebo je schopen kývnout na splácení po 5000 Kč měsíčně, což je pro nás sice možná varianta, ale se všemi splátkami, které měsíčně uhradíme nám nezbývá nic.
Nejsem schopna si na splacení vzít další půjčku, je pro mě nějaká možnost?
Jednalo se o částku 35.000 Kč + 35.000 Kč náklady.
 
Zdravím Vás, obecně lze říci, že je vždy lepší uhradit alespoň něco nežli nic. V praxi je však situace taková, že pokud exekutor nedostane tolik peněz kolik chce, tak zahájí exekuci. Je však nutné konstatovat, že nikdo by neměl nikoho nutit do neúměrně vysokých splátek, a to na víc za situace, kdy zde jsou prostředky jak dosáhnout úhrady exekuce způsoby provedení exekuce, jako jsou srážky ze mzdy, přikázání pohledávky z účtu povinného, ... V této fázi by pro Vás bylo nejlepší, aby Vám se splácením exekuce pomohla rodina nebo přátelé, kteří by Vám tyto peníze darovali, za pouhý slib, že až je budete v budoucnu mít tak jim je splatíte.
Jelikož neznám Vaši konkrétní situaci a je mi jasné, že i Vy musíte mít z čeho žít, neboť potraviny, nájem, energie a telefon se musí platit vždy, proto nelze kývnout na splátky, které by Vám neponechaly prostředky ani na úhradu těchto potřeb. Jen se zeptám o oddlužení jste neuvažovali? Mám za to, že toto je elegantní způsob řešení problémů zadlužených domácností v ČR. Zákonné podmínky pro povolení oddlužení jsou tyto dlužník musí být schopen ze svých příjmů za dobu 60 měsíců uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů plus odměnu insolvenčního správce v celkové výši 65.340,- Kč, což je 1.089,- Kč měsíčně. Jen dodávám, že máte-li byt či dům na hypotéku či automobil na leasing (zajištěný věřitel), je nutné počítat s tím, že tyto věci budou zpeněženy insolvenčním správcem v průběhu oddlužení. V oddlužení je možné i navýšení příjmů pomocí darovací smlouvy či smlouvy o důchodu. Jen dodávám, že insolvenční návrhy od 1.7.2017 sepisují akreditované osoby (advokáti, insolvenční správci, exekutoři a například charity či poradny při finanční tísni).