Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.406

Exekuce na zdravotní pojištění - splácí se první penále nebo dluh (jistina)?

Odesláno: 
Otevřeno 824 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
do 2007 mi vznikl dluh na zdravotním pojištění. V roce 2008 byl vydán, jestli se nepletu, soudně platební výměr na uhrazení dlužné částky.
Z platu mi byla část strhávána a posílána do zdravotní pojišťovny. Tyto částky byly odečítány ze samotného dluhu pojistného.
2009 jsem změnil zaměstnání a tuto skutečnost jsem soudu neohlásil v domnění, že "na to brzy přijdou, " ale nic nedělo a proto dluh na pojištěním stále trval.
2014 byl vydán exekuční příkaz na uhrazení penále za období 2007-2012. Tato částka mi byla postupně celá stržena a byla z ní tedy uhrazena dlužná částka za penále z období 2007-2012. Je mi jasné, že všechny částky které jsem uvedl jsem povinen zaplatit.
Můj dotaz spočívá v tom, jestli je možné, aby pojišťovna použila vymoženou částku na uhrazení penále a ne na dluh samotný ze kterého penále vzniklo a tak i vlastně dál vzniká.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, je jen na oprávněném na co vymožené peníze použije a na co je započte, tedy zda na penále, či na pojistné. Asi by bylo spravedlivější kdyby se část vymoženého plnění započítávala na dlužné pojistné a na penále, ale Vy jako povinný s tímto asi mnoho nenaděláte.