Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.641

Darovací smlouva a nesplácení insolvence hlavním dlužníkem - vliv na dárce

Odesláno: 
Otevřeno 1198 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
otec podepsal bratrovi 2013 v rámci navýšení příjmů pro insolvenční řízení darovací smlouvu na měsíční splátku 4.000 Kč po dobu řízení.
Bratr však předepsané splátky neplatí a hrozí mu ukončení insolvence. Chtěla bych se zeptat, zda by při zrušení insolvence hrozilo i něco mému otci nebo zda by tím darovací smlouva zanikla?
Jde mi o to, že ty 4000, - jsou zahrnuty v majetkové podstatě mého bratra, tak aby v případě zřušení insolvence nemusel otec něco platit nebo dokonce soud sáhl i na otcův majetek.
Jak je to tedy s dárcem při ukončení insolvence?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

darovací smlouva je uzavřena mezi Vaším otcem jako dárcem a bratrem jako obsahovaným – dlužníkem.

Pokud bude bratrova insolvence zrušena, darovací smlouva obvykle zanikne. V textu darovací smlouvy bývá uvedena formule, že dárce se zavazuje poskytovat dar po dobu trvání schváleného oddlužení dlužníka plněním splátkového kalendáře.

Ráda bych však na okraj poznamenala, že uzavření darovací smlouvy „na oko“, aby byly formálně splněny podmínky oddlužení, může naplňovat podstatu trestného činu podvodu.
 
Děkuji za odpověď. Otec platí řádně o tom žádná, ale bratr teď pár měsíců neposílal vůbec nic, proto mu hrozí zrušení insolvence. Chtěla jsem se jen ujistit, aby v případě zrušení insolvence a konkurzu nemohl insolvenční správce požadovat úhradu bratrových dluhů po otci.
 
Otec se obávat opravdu nemusí, jemu jako dárci tak žádný postih nehrozí.