Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.365

Zastavení úroků z důvodu dlouhodobé hospitalizace - lze o to věřitele požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 597 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda v případě hospitalizace (narkomanie) a z toho vyplývající dluhy a exekuce, může hospitalizovaný nějak "zmrazit" narůstání dluhů? Např. nějakou žádostí. Když nyní nemá žádný příjem a léčba může být dlouhá od šesti měsíců až dva roky? Co je v této situaci možné udělat? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda je možné všechny pohledávky sloučit do jedné pro určitou přehlednost?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud osoba uzavře s druhou osobou smlouvu, na jejímž podkladě si mají tyto osoby něco plnit (typicky se jedná o peněžité závazky), disponují právy a povinnostmi vyplývajícími z takového smluvního vztahu pouze tyto osoby. Chcete-li tak změnit obsah smlouvy např. odpuštěním hrazení části dluhu, musíte se vždy o tom dohodnout s druhou stranou smluvního vztahu.
Doporučuji proto písemně sdělit druhému účastníkovi smlouvy, oč žádáte a uvést důvody, které vás k tomu vedou. Na změnu obsahu smlouvy však není právní nárok a záleží pouze na vůli druhé strany, zda a nakolik Vám vyhoví. Dluhy jednoho dlužníka vůči více věřitelům se za určitých okolností slučují až v případné exekuci, nikoliv před tím.
Obecná odpověď na Váš dotaz tedy je: ano, lze požádat o odpuštění úroků (dokonce i dluhu) a záleží jen na věřiteli jak se rozhodne.