Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.385

Insolvence a daňový bonus - patří bonus insolvenčnímu správci nebo dlužníkovi?

Odesláno: 
Otevřeno 1879 x
1 odpověď
 
Dobrý den, potřebuji poradit.
Máme s manželem 2015-2018 insolvenci. Manželovi z výplaty nechavají životní minimum a ještě posílame dar. Výši nám určil soud.
Teď po 3 letech splácení nám insolvenční správkyně oznámila, že jeste manžel musí posílat na insolvenci z výplaty daňový bonus což čini i 4000 Kč.
Od soudu nám žádné takové rozhodnuti nepřišlo že musíme něco takového posílat. Potřebujem poradit zda ten Daňový bonus musíme posílat. Děkuji za Vaši odpověd. Monika
 
Dobrý den,

daňovým bonusem se myslí situace, kdy je daňové zvýhodnění vyšší než daňová povinnost a vzniklý rozdíl mezi daňovým zvýhodněním a daňovou povinnosti je právě tím daňovým bonusem. Striktně dle dikce ust. § 207 odst. 2 insolvenčního zákona by měl být celý daňový bonus poukázán insolvenčnímu správci, a to jako mimořádný příjem dlužníka a jste povinni jej vydat správkyni k rozvržení mezi nezajištěné věřitele. Daňový bonus není součástí záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, ale je zvláštním plněním poskytovaným poplatníkům státem.

Jedná-li se o přeplatek na dani vzniklý v rámci ročního zúčtování daně, tak tento se také považuje za mimořádný příjem.

V obou případech doporučuji se písemnou žádostí obrátit na příslušný insolvenční soud, aby soud sdělil, zda daňový bonus náleží do majetkové podstaty anebo dlužníkovi. Bohužel v této oblasti je postup napříč soudy stále roztříštěný, avšak mám za to, že požadavek Vaší insolvenční správkyně je oprávněný.