Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.849

Placení výživného v době probíhající exekuce otce dítěte - posílá peníze matce nebo přes exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 459 x
1 odpověď
 
Pekný deň prajem,
potrebujem sa informovať, ako môžem postupovať, ak počas exekúcie povinný (exmanžel) hradí bežné výživné priamo exekútorovi. Podľa právoplatného rozhodnutia súdu má výživné hradiť mne, matke maloletého dieťaťa.
Má povinný povinnosť platiť priamo exekútorovi?
Má zmysel podávať trestné oznámenie kvôli zanedbávaniu povinnej výživy?
Aj keď píšem slovensky, otázku smerujem do českého právneho poriadku.
Môj motív je ten, že som si viac-menej istá, že sa exmanžel len kvôli tomu, aby sa mstil, bude odvolávať po Najvyšší súd a bude mu robiť radosť, že kým sa bude odvolávať, môj syn nedostane výživné a ja budem mať finančné problémy.
Ďakujem.
 
Dobrý den, pokud je na základě Vašeho návrhu jako zástupce Vašeho dítěte vedena exekutorem exekuce pro vymožení dlužného jakož i běžného výživného, musí povinný platit běžné výživné na účet určený exekutorem, z něhož Vám exekutor musí do 30 dní od připsání každé částky vymožené výživné vyplatit s případným odpočtem částečných nákladů exekuce, které si ponechá. Pokud tomu tak není, doporučuji se informovat u exekutora, u něhož se exekuce vede. Pokud dotčená exekuce není vedena pro vymožení výživného pro Vaše dítě, ale pro jiný dluh Vašeho exmanžela, doporučuji bezodkladně podat exekuční návrh na základě rozsudku soudu ke kterémukoliv exekutorovi. Pohledávka na výživném je pohledávkou přednostní a má šanci na lepší uspokojení i v případě již probíhající jiné exekuce.